top of page
zmanyapan_Explore_Tokyos_Senso-ji_area_transformed_into_Hayao_M_ef57e33a-57d8-4017-ad24-45

יפן למטייל העצמאי
המדריך השלם לתכנון טיול ליפן

מעודכן 2024

hide

כבר בטוח שמעתם את זה - יפן היא ארץ של ניגודים. ארץ שבה מסורות עתיקות מתמזגות בהרמוניה עם טכנולוגיה עתידנית; בה מקדשים שלווים ניצבים לצידם (ובתוכם) של מרכזים עירוניים שוקקים; ושבה החוויה הקולינרית קשורה לאסתטיקה לא פחות מלטעמים. עוד אולי שמעתם כי יפן למטייל העצמאי היא לא הרפתקה לכל אחד, וכי טיול ליפן דורש מחקר והבנה מעמיקים של היעד.

 

שהינו ביפן בהזדמנויות רבות ושונות, חצינו אותה לאורכה ולרוחבה  - כתיירים, כסטודנטים, כעובדים מן המניין - אבל אנחנו חייבים להתוודות: אין כמו הפעם הראשונה. טיול עצמאי ליפן הוא חוויה מכוננת בחייו של כל מי שיצר המסעות פועם בו, על אחת כמה וכמה בפעם הראשונה. כבר ברגע הנחיתה תבינו שהגעתם ליעד שונה מאוד ממה שאתם מכירים - קצת כמו לנחות בכוכב אחר ולהישאב אל תוך מציאות בה הכל מתנהל אחרת. 

 

היותה של יפן שונה ואקזוטית כל כך, אומרת שהיא מתאפיינת גם ב״תרבות טיול״ ייחודית הדורשת תכנון טיול מדוקדק. הוסיפו על כך שמדובר בארץ גדולה ורחוקה כל כך במזרח, עשירה בהיסטוריה, טבע ותרבות, והנה סימני השאלה מתחילים לעלות: לכמה זמן כדאי לנסוע? באיזה אי להתמקד? מה אסור לפספס? וממה דווקא כדאי להימנע?

 

אל חשש - אנחנו כאן כדי לעזור. המדריך שלפניכם נכתב במיוחד עבור המטייל העצמאי ביפן, ודרכו נצא יחד למסע קצר, הלוך וחזור אל חופיה של יפן הרחוקה. יחד, ננווט דרך שלבי ההכנות והמחקר הנדרש, ניגע בשאלות המהותיות וניתן טיפים פרקטיים איך להוציא את המיטב מהטיול הקרוב שלכם. בין אם אתם רוצים ללמוד עוד על יעדים ואטרקציות מומלצים, על הדרך החכמה והנכונה לבנות מסלול טיול, על תחבורה וכרטיסי נסיעות או על לינה ושילוח כבודה - המדריך הזה הוא המפתח בשבילכם.

 

המדריך ארוך, זה נכון, ולכן כדאי לשמור אותו להמשך קריאה עתידית או כדי לוודא נקודות מסוימות לאורך המחקר שלכם. כשתגיעו אל הפסקאות האחרונות, לא רק שתחזיקו בכל הכלים והידע התיאורתיים והמעשיים כדי להתחיל לתכנן טיול ביפן - מעניין, מגוון, יעיל ומאוזן - אלא גם בהתרגשות ובציפיה לצאת לאחד מהמסעות המשמעותיים בחייכם. יפן למטייל העצמאי מעולם לא הייתה נגישה יותר. 

 

בואו נתחיל.

רוצים לחסוך חודשים של תכנון, כסף וחוסר וודאות? תנו לנו לסגור לכם פינה.

הכירו, ״זמן יפן״: מדריך דיגיטלי מקצועי ומפורט - בכף ידכם.

עיצוב ללא שם (1)_edited.png

1. יפן למטייל העצמאי: מחקר והכנות

מחקר והכנות

האם יפן מתאימה לי?

כל תכנון טיול מתחיל בשאלה אם היעד מתאים לציפיות שלנו כמטיילים. יפן היא ארץ גדולה ומגוונת, עשירה בהיסטוריה ובתרבות, בעירוניות מרתקת ובטבע מסתורי. לא משנה באיזה הרכב תגיעו אליה, באיזו תקופה ועם אילו תחומי עניין - עם הכנה נכונה תגלו כי היא תתן מענה מלא לכל העדפה או ציפיה שעשויה להיות לכם מהטיול הקרוב. בואו נבין למה.

מגוון סגנונות טיול

  • לחובבי תרבות והיסטוריה: אם תככים היסטוריים בין סמוראים וקיסרים מעניינים אתכם, או אם הטקסים הבודהיסטיים והשינטואיסטיים העתיקים זה דווקא מה שעושה לכם את זה - האוצרות התרבותיים של יפן יבטיחו חוויה עוצמתית שתזכרו לעוד זמן רב. לחוויה האולטימטיבית, הכניסו קצת אקשן לטיול שלכם: השתתפו בטקס תה מסורתי, צפו בטורניר סומו או תרגלו מדיטציית זן במקדש בודהיסטי עתיק.

  • לחוקרים עירוניים: למי שדווקא פורח בדופק המודרניות והנופים העירוניים, עריה הגדולות של יפן - כמו טוקיו ואוסקה - מציעות מיזוג מדהים של פלאים טכנולוגיים, סמטאות אפלוליות עמוסות ניאון וארכיטקטורה מדהימה. 

  • לחובבי טבע: החל מהפאר של הר הגעש פוג'י, דרך שבילי הליכה עתיקים, וכלה בטרקים בגנים הלאומיים הפראיים וגני הזן השלווים: יפן תפגיש אתכם עם טבע מדהים כמו שמזמן לא ראיתם. חצו יערות עבותים, מצאו קצת שקט באגמים פסטורליים ואמצו את היופי המשתנה ללא הרף, בהתאם לעונה. 

  • להרפתקנים קולינריים: הסצנה הקולינרית ביפן היא לא פחות מצורת אמנות, ואם זה הקטע שלכם - אתם צפויים להישאב למסע שובה חושים. חקרו שווקים צבעוניים בערים; שבו באיזאקאיות (ברים יפניים) כתף אל כתף לצידם של ה״סאלארי-מן״;  התענגו על דגים טריים כמו שמעולם לא טעמתם; והתרפקו על טעמי הראמן המשתנים והמגדירים כל אזור ביפן.
     

האם יפן מתאימה לי?

מגוון תקציבי טיול

גם מבחינת עלויות הטיול ליפן ותקציבי הטיול (ועל כך נדבר עוד בהמשך) - יפן מתגלה כיעד ורסטילי ומגוון, כזה שמתאים לכל כיס. 

  • תקציב נמוך: בעוד שיפן עשויה להיראות יקרה, תכנון מחושב יכול להפוך אותה להרפתקה ברת השגה, על אחת כמה וכמה כשאנחנו לוקחים בחשבון את מצב המטבע היפני - היין - ואת שערי ההמרה העדיפים לנו, ישראלים המחזיקים בשקלים. בחרו סגנונות לינה בתקציב נמוך, כמו הוסטלים, Airbnb, מינשוקו (Minshuku, פונדק יפני) או אפילו קמפינג כשאפשר; אכלו במסעדות מקומיות והשתמשו בתחבורה ציבורית יעילה וזולה כדי למקסם את החוויה מבלי לקרוע את הכיס.

  • תקציב בינוני: אליו משתייכים רוב הנוסעים ליפן, והוא מתאפיין באיזון בין נוחות לעלות. יפן עשירה במלונות ובמקומות לינה בטווח בינוני, חוויות אוכל מגוונות ושילוב של פעילויות חינמיות ובתשלום. לפני שתגיעו ליפן, כדאי לחקור על כרטיסי רכבת משתלמים (כמו כרטיסי ה-JR וכרטיסים אזוריים אחרים) ולוודא שאתם מוציאים מהם את המקסימום.

  • תקציב גבוה: גם המתפנקים, כמובן, לא יתקשו למצוא את עצמם ביפן. מבתי מלון וריוקנים מפוארים, ארוחות גורמה וחוויות אקסקלוסיביות פרטיות - לא חסר איפה לבזבז. 

יפן לכל הרכב

יפן מקבלת בברכה את כל סוגי המטיילים - בכל הרכב ובכל גיל:

 

  • משפחות ישמחו לשמוע כי יפן מלאה באטרקציות ידידותיות לכל המשפחה, ובמיוחד לילדים, וכי היא נגישה מאוד גם בעבור המטיילים הקטנטנים.

  • זוגות יגלו את יפן הרומנטית, בין אם בסמטאות מרוצפות האבן שברבעים העתיקים, בבתי האירוח המסורתיים ובמעיינות החמים המפנקים.

  • מטיילי סולו ותרמילאים יחקרו את יפן בבטחה וברוגע, לא משנה מתי ואיפה ימצאו את עצמם.

  • יפן מתאימה לצעירים נמרצים שרוצים לדחוס כמה שיותר בזמן קצר - אך גם למבוגרים מהם, המחפשים טיול רגוע ומעמיק.

יפן למטייל - עונה מומלצת: מתי כדאי לטייל ביפן? 

בניגוד למקומות אחרים בעולם, ובכללם ישראל, ביפן באמת יש ארבע עונות מובחנות, כשכל עונה מביאה עמה התרגשות מחודשת לקראת התקופה והחגים האופייניים לה. עבורנו, המטיילים העצמאיים ביפן, ארבע העונות הכל-כך שונות מספקות הזדמנות מצוינת לחקור את יפן מזוויות שונות. כל עונה צובעת את הארץ בגוונים חדשים, ומביאה עמה ניחוחות, צלילים וטעמים שונים.

עונות מומלצות

מה היא העונה המומלצת ביותר לטיול ביפן?

​לכל עונה יש את היתרונות והחסרונות שלה, וההחלטה במידה רבה תהיה תלויה בכם - במידת הזמינות שלכם לטיול משמעותי, במחירי הטיסות, בביקוש למלונות ובהעדפה אישית.

 

אם, בכל זאת, תדחקו אותנו לפינה, נענה: באביב (מרץ-מאי) ובסתיו (ספטמבר - נובמבר). 

עונות מעבר ביפן, כמו ברוב המקומות בעולם, נוחות יותר מבחינת מזג האוויר. הימים בהירים ונעימים, ונותנים הזדמנויות טובות יותר לתצפיות מרשימות, בין אם אל קו הרקיע המשגע של טוקיו או אל הר הגעש הקדוש פוג׳י. הטמפרטורות הנוחות יאפשרו לכם לשהות זמן ממושך בחוץ, בלי צורך להתחבא מהגשם או מהשמש הקופחת.

יותר מכל, האביב והסתיו יפגישו אתכם עם תופעות טבע מרשימות ומושכות, הלא הן פריחת הדובדבן באביב והשלכת בסתיו. בזמנים אלו נצבעת יפן כולה בורוד או באדום בוהק ונראה כי כולם שרויים במעין חגיגיות מדבקת.

ואם זה לא מספיק, חודשים אלו, באופן אידיאלי למדי, מקבילים לחגים על פי לוח השנה היהודי, כך שעם כמה ימי חופש מצידכם ככל הנראה תוכלו לארגן לכם תקופת זמן משמעותית לטיול.

 

בואו נראה מה טומנות בחובן כל אחת מארבעת העונות, ומהו מזג האוויר ביפן בכל אחת מהן.

​למדריך המלא לעונות השנה ביפן >>

קיץ ביפן

הקיץ ביפן חם ולח. ראשית הקיץ, מסביבות תחילת יוני ועד אמצע יולי, היא התקופה שמכונה ביפנית ״צויו״ (Tsuyu), או בעברית - התקופה הגשומה - המתאפיינת במזג אוויר רע, גשם רב ולחות גבוהה. אוגוסט ביפן, כמו גם תחילת ספטמבר, מציינים את שיא עונת הטייפונים בצפון מערב האוקיינוס השקט. בעת טיול ביפן טייפון פירושו היתכנות לשינויים בלתי צפויים בלו״ז, כמו עיכובים ברכבות ובטיסות במקרה הטוב, וכמה ימי מצור במלון במקרים הפחות טובים. 

ואם בכל זאת הזדמנתם לפקוד את אייה המרכזיים של יפן בחודשי הקיץ - אל דאגה: התארגנו מראש כמו שצריך מבחינת לבוש; הקפידו לשתות המון מים, והצטיידו במניפות או באמצעי קירור אחרים; שקלו לבקר באזורים הגבוהים והקרירים יותר ביפן - כמו אזור האלפים היפניים במרכז יפן, או באי הצפוני ביותר הוקאידו - גן עדן לחובבי הטבע בתקופת הקיץ, עת מפשירים שם השלגים והקרח.
 

חקרו מראש ונסו לבנות מסלול שיאפשר לכם להשתתף באחד או יותר מפסטיבלי הקיץ של יפן, בין אם פסטיבל האובון הבודהיסטי, פסטבילים שינטואיסטיים, או מופעי זיקוקין די-נור משוגעים. הפסטיבלים הצבעוניים יקחו אתכם בתהלוכות ובשיירות ארוכות דרך רחובות וסמטאות הומים מאדם, בהם תהנו מהופעות ריקודים ומוזיקה, ותוכלו להתנסות במגוון מאכלים וקינוחים של קיץ יפני.​

​קראו עוד על הקיץ ביפן כאן >>

סתיו ביפן

הסתיו, כפי שתיארנו, הוא עונה אידיאלית לטיול ביפן. הטמפרטורות נוחות ואפשר להסתדר מעולה עם חולצה דקה ומשהו נוסף מעל. אין משקעים, והשלכת צובעת את הארץ כולה באדום, כתום וצהוב בוהקים. מקדשים רבים מאריכים את שעות הפעילות שלהם ומאפשרים כניסה גם בערב, כך שמבקרים יכולים להנות מאירועי תאורת לילה שמפגישים בין האתרים ההיסטוריים והתפאורה הסתווית.

גם בסתיו מתקיימים פסטיבלים וחגים מעניינים, כמו ה-Jidai Matsuri של קיוטו או פסטיבל הסתיו של טאקאיאמה, שניהם מתקיימים באוקטובר. חגים חקלאיים, המבקשים לציין את הפריון והיבול הטוב, מתקיימים גם כן ביפן בתקופה זו, וברחובות נישאים ריחותיהם של מאכלים סתוויים טעימים, כמו אפרסמונים, בטטות מתוקות וערמונים קלויים.

​קראו עוד על הסתיו ביפן כאן >>

שלכת הסתיו ביפן

חורף ביפן

חורף הוא עונה נהדרת לטייל בה ביפן. נכון, אמנם קר, אבל הימים בדרך כלל שמשיים ויבשים והראות טובה.
החורף מתחיל בסוף דצמבר, כשהמדינה כולה עסוקה בהכנות קדחתניות לקראת חגיגות סוף השנה הנוכחית, תחילת השנה הבאה, ובאופן מפתיע גם חג המולד. 

 

יפן מושכת אליה בכל חורף חובבי ספורט חורפי מכל העולם. היא מפורסמת באתרי גלישת הסקי שלה, אשר עומדים בקנה אחד עם אתרי הסקי הטובים ביותר בעולם, במיוחד אלו שבאי הצפוני הוקאידו. הוקאידו מארחת כמה מפסטיבלי השלג והקרח המרשימים ביותר בתבל, ואם יוצא לכם להגיע לאזור בסביבות פברואר, עשו לעצמכם טובה ואל תפספסו את זה.

​קראו עוד על החורף ביפן כאן >>

אביב ביפן

האביב היא העונה המפורסמת ביותר ביפן, ויש לכך סיבה טובה - הלא היא פריחת הדובדבן (סאקורה) אשר צובעת את יפן כולה בוורוד ובלבן. המראות מרשימים, ללא ספק, ולפיכך יש לצפות לתיירים רבים, מיפן ומחוצה לה, שיצבאו על הגנים ואת הפארקים בשביל ההזדמנות לתפוס את התמונה האולטימטיבית של הפריחה בשיאה.

פריחת הדובדבן מתרחשת בכל שנה מסביבות סוף מרץ ועד תחילת אפריל. כמו שהיא יפה היא גם מהירה, וקשה בסה״כ לתפוס אותה כשהניצנים בפתיחה מלאה. גם אם לא תגיעו ליפן בדיוק בטווח הימים שבו הסאקורה צפויה לפרוח, אל דאגה: ישנם יותר מזן סאקורה אחד, כשחלקם ידועים בפריחתם המוקדמת וחלקם בפריחתם המאוחרת. מעבר לכך, אם תקדימו להגיע ליפן בתחילת האביב, תזכו לחזות בפריחת השזיף - שהיא לא פחות יפה, אך עם הרבה פחות יחסי ציבור.

מעבר לכך, מזג האוויר ביפן במרץ ובאפריל הוא מהטובים במהלך השנה, והוא צפוי לספק לכם ימים בהירים (ויבשים!), תנאים מושלמים לתצפיות טבע מרשימות.

​קראו עוד על האביב ביפן כאן >>

לאן הולכים בפריחת הדובדבן? איפה רואים את השלכת בשיאה? 

המדריך הדיגיטלי של ״זמן יפן״ כולל שורה של המלצות ייחודיות - לכל עונה.

חגים ופסטיבלים ביפן

אחרי שהתכווננתם על העונה ועל התאריכים בהם תהיו ביפן, הגיע הזמן לבדוק אילו אירועים, חגים ופסטיבלים מעניינים מתקיימים בה באותה התקופה. 

חגים ופסטיבלים ביפן

שיבוץ של אירועים תרבותיים מסוג זה במסגרת הטיול יכול להקפיץ את החוויה לרמה אחרת לגמרי - הכל תלוי באיכות המחקר שלכם וכמה תשקיעו בו. במקרים אחרים, ייתכן וחגים או אירועים המוניים אחרים יהוו אינדיקציה חזקה להימנע מלהגיע לאזור מסוים ביפן - משיקולים לוגיסטיים של תחבורה ולינה, למשל.​

מסיבות אלו, לא נגזים אם נאמר כי בהרבה מקרים יהיו אלו הפסטיבלים והחגים היפניים אשר יכתיבו את מסגרת הטיול הכללית, את סדר המעבר בין הערים ואת הלו״ז היומי שלכם. 

אילו חגים, פסטיבלים ואירועים מתקיימים ביפן? בואו נגע בקצרה בשלושת עמודי התווך של החגיגות היפניות.

חגים ביפן

  • ביפן נחגגים בכל שנה 16 חגים לאומיים. מספר גדול למדי, אלא שלמרבה צערם של היפנים, חג אין פירושו בהכרח חופשה, ולכן במרביתם לא תיתקלו בעומסים מיוחדים או בשינויים יוצאי דופן בשימוש בתחבורה ציבורית.

 

  • שימו לב לשלוש תקופות החגים הבאות: חגיגות השנה החדשה (28 בדצמבר עד ה-4 בינואר), השבוע המוזהב (29 באפריל עד ה-5 במאי) והאובון (אמצע יולי, אוגוסט וספטמבר - תלוי במיקום הגיאוגרפי). 

  • אם אתם מתכננים לשהות ביפן באחת מהתקופות המוזכרות מעלה, אנחנו ממליצים בחום לקחת בחשבון את העומסים הצפויים - בין אם באמצעי התחבורה, בקניונים, באתרים התיירותיים ובגדול - בכל מקום. הביקוש, כאמור, גדל, ולפיכך גם המחירים. התארגנו מוקדם ככל האפשר על מקומות לינה, וכשתגיעו ליפן גם על כרטיסי נסיעה עבור הנסיעות הבין עירוניות המשמעותיות שלכם. 

פסטיבלים ביפן

  • ״מאצורי״ (Matsuri) הוא כינוי כולל לחגים ולאירועים קהילתיים על פי האמונה השינטואיסטית. השימוש המודרני במילה מאצורי מתייחס לפסטיבלים ולחגיגות המוניות וצבעוניות שמתקיימים בכל שנה בכל רחבי יפן, באינספור הזדמנויות.

  • המאצורי כוללים בדרך כלל שילוב של רצינות ריטואלית, שבאה לידי ביטוי בטקסים חמורי סבר במקדשי השינטו, יחד עם חגיגיות פרועה - בתהלוכות צבעוניות ורועשות בהן נישאים מקדשים ניידים קטנים בשם מיקושי (Mikoshi). 

  • ביפן מתקיימים בכל שנה עשרות אלפי (ואפילו מאות אלפי) פסטיבלי מאצורי מסוגים שונים - חלקם גדולים ומוכרים, מושכים קהל רב, וחלקם לא יותר מאשר טקס שכונתי צנוע הכולל את הקהילות המקומיות. כדאי לברר מראש על מאצורי מעניינים שעשויים להתקיים במהלך שהותכם ביפן.

פסטיבל ביפן

זיקוקי די-נור ביפן

  • האנאבי (Hanabi) הם הכינוי היפני לזיקוקין-די-נור, סביבם נערכות חגיגות ענקיות בחודשי הקיץ בכל שנה. תצוגות זיקוקי הדי-נור ביפן הן ללא ספק מהמרשימות ביותר בעולם, והן אורכות לפעמים גם שעה ושעתיים.

  • אם אתם מטיילים ביפן ביולי או באוגוסט, מומלץ לפקוד לפחות אירוע האנאבי אחד כזה, שכן מדובר בחוויה מהנה ומרעננת. כדאי לבדוק מראש אילו אירועים מתוכננים להתקיים באילו ערים ומתי, ולעדכן את המסלול בהתאם.​

​למדריך המלא לחגים ופסטיבלים ביפן >>

מדריך זמן יפן כולל יומן דיגיטלי מושקע ובו מסודרים כל החגים, הפסטיבלים והאירועים המיוחדים המתקיימים ביפן לאורך השנה - הכל מבוסס על מחקר מעמיק, גם ביפנית.

כמה עולה טיול ליפן? הגדרת תקציב והערכת עלויות טיול עצמאי ליפן

אוקיי, אז הגדרנו את התקופה ואת משך זמן הטיול, וסימנו ״בלוקרים״ מרכזיים בלו״ז שנובעים מאירועים כאלו ואחרים. מה לגבי תקציב? כמה עולה טיול ליפן?​ מה הן העלויות המרכזיות בטיול ליפן?

התשובה, מן הסתם, היא מאוד אינדיבידואלית והיא תלויה בסגנון הטיול שלכם - בטיסה בה תבחרו, במקומות בהם תחליטו לישון, בסוג האטרקציות והפעילויות שתבקשו לחוות ובמקומות בהם תאכלו. יהיו אשר יהיו, השורה התחתונה היא שניתן לטייל ביפן בכמה וכמה רמות תקציב.

 

נציג בפניכם בקצרה שלושה סגנונות טיול בשלוש רמות תקציב - גבוה, בינוני ונמוך - יחד עם המחירים הממוצעים של מגוון פריטים ושירותים. בצעו את ההכפלות הנדרשות על פי מספר הנפשות ומספר הימים בהם תבלו ביפן, והרי קיבלתם לכם הערכה (גסה) של עלות הטיול הבא שלכם ליפן.

תקציב ועלויות

תקציב גבוה

  • טיסה

מחלקת עסקים בטיסה ישירה של אל על מתל-אביב לטוקיו - כ-6,000 דולר לאדם.

מחלקה ראשונה בטיסה של חברת ANA מישראל לטוקיו (דרך פרנקפורט) - כ-10,000 דולר לאדם.

  • לינה

​מלונות חמישה כוכבים - 300-500 דולר לאדם ללילה.

ריוקן חמישה כוכבים - 300-600 דולר לאדם ללילה.

  • אוכל

ארוחת קייסקי (ארוחה יפנית מרובת מנות) במסעדה נחשבת - 150-300 דולר לארוחת ערב.

מסעדות מישלן - 300 עד 500 דולר לאדם. ​

  • תחבורה

כרטיס JR Pass לקרונות המחלקה הראשונה - כ-480, 750 או 950 דולר לאדם עבור כרטיסים ל-7, 14, או 21 ימים בהתאמה.

טיסות פנים - 200 עד 400 דולר לאדם. 

תקציב בינוני

  • טיסה

מחלקת תיירים בטיסה ישירה של אל על מתל-אביב לטוקיו - כ-700 עד 1,000 דולר לאדם (במצב רגיל; בפועל בימינו מדובר על מחירים גבוהים יותר שיכולים להגיע עד אזורי ה-2,000 דולר לאדם).

מגוון חברות דרך יעדי קונקשן - בין 700-1,000 דולר לאדם במחלקת תיירים.
 

  • לינה

מלונות מערביים - החל מכ-50-70 דולר לאדם ללילה.
פנסיוני מינשוקו (Minshuku) - החל מכ-40 דולר לאדם ללילה.
לינה בדירות Airbnb - החל מכ-30-40 דולר לאדם ללילה.
ריוקן (ברמה בינונית) - החל מכ-70 דולר לאדם ללילה. 

  • אוכל

מרוב המסעדות תצאו כשאתם שבעים ומרוצים בפחות מ-10 דולר לאדם. זה כולל ראמן (6-10 דולר), סושי מסתובב (1-2 דולר לצלחת), אוקונומיאקי (פנקייק יפני, 6-12 דולר) או גיוזה (3-4 דולר לצלחת).

  • תחבורה

כרטיס JR Pass למחלקה ה"רגילה" - כ- 370, 595 או 744 דולר למבוגר.
נסיעת אוטובוס בתוך הערים - 2-3 דולר לאדם
רכב להשכרה - בין 50 ל-200 דולר ליום (תלוי ברכב ובתקופה)
טיסות פנים זולות - 100-150 דולר לאדם

תקציב נמוך

  • טיסה

אם אתם מספיק גמישים בתאריכים ומתכננים זמן רב מראש, אפשר לפעמים למצוא טיסות ליפן בפחות מ-600-700 דולר לאדם! היעזרו במנועי החיפוש כדוגמת Skyscanner.

  • לינה

הוסטלים ואכסניות - 15 עד 40 דולר לאדם ללילה.
מלון קפסולות - 25 עד 50 דולר לאדם ללילה.
נט קפה ומנגה קפה - כ-15 דולר לאדם ללילה.

  • אוכל

גם בתחום האוכל לא חסרות דרכים יצירתיות לחסוך: קנו בקומביני, בשלו בעצמכם או בחרו ברשתות המזון המהיר.

  • תחבורה

אוטובוסים בין עירוניים - 15-50 דולר לאדם, תלוי במרחק הנסיעה.
סיישון קיפו 18 - כרטיס רכבות בין עירוני מוזל אותו מציעה חברת הרכבות הלאומית JR רק שלוש פעמים בשנה ומחירו ¥12,050 שהם כ-80 דולר.
ואם אתם ממש הרפתקנים… טרמפים.

​למדריך המלא לתקציב ולעלויות טיול ביפן >>

ויזה ליפן, כניסה, קורונה - וכל מה שביניהם

הלוגיסטיקה הכרוכה בכניסה ליפן הייתה הרבה יותר מעצבנת עד לא כזה מזמן, וזה, כמובן, באדיבות מגפת הקורונה, לא עלינו.

למזלנו הרב, המצב השתנה לטובה.

 

  • נכון לכתיבת שורות אלו, הכניסה בשערי יפן אפשרית לתיירים במסגרת עצמאית (וכמובן שבמסגרת טיול מאורגן) והוסרו מכסות הכניסה לתיירים או דרישתם להוצאת ויזה, אישור מסלול טיול מול הרשויות, הצגת תעודות החיסון או ביצוע בדיקות קורונה בעת הכניסה בשערי יפן. נכון לשעה זו, אין לישראלים כל מגבלה או פרוצדורה מיוחדת בכניסה ליפן.

  • האם צריך ויזה ליפן? לא, לישראלים אין צורך בהנפקת ויזת תייר מיוחדת כדי להיכנס ליפן. עם הנחיתה תקבלו ויזת תייר התקפה ל-90 ימי טיול. להרפתקנים מביניכם שמתכננים להמשיך מיפן ליעד/ים אחרים אנחנו ממליצים להגיע עם כרטיס לטיסת המשך, כיוון שיצא לנו כבר יותר מפעם אחת להתבקש בידי פקידי ההגירה להציג אותם ולהוכיח את כוונותינו. 

  • טופס כניסה ליפן: בכניסה וביציאה מיפן, כמו במדינות רבות אחרות, נדרשים המבקרים למלא טפסים הקשורים לענייני מכס, הגירה ומס קניה (אם רלוונטי). אפשר לעשות את כל זה בדרך האנלוגית הישנה והטובה, אבל אם בא לכם לחסוך זמן בכניסה ליפן ולדלג על תורים בקלילות, עשו לעצמכם טובה ומלאו מבעוד מועד את פרטיכם האישיים (שם, מס׳ דרכון, תאריכי טיסה) בפורטל היפני הממשלתי Visit Japan Web. הפרוצדורה מומלצת במיוחד אם אתם מגיעים ליפן בתקופות עמוסות תיירותית (כמו שיא פריחת הדובדבן), שכן אז יש לצפות לתורים ארוכים מהרגיל בשדות התעופה.

  • למרות שבאופן רשמי אין ביקורות או מגבלות הקשורות לקורונה, ייתכן ותיתקלו במהלך טיולכם ביפן במספר הזדמנויות בדרישה לעטות מסיכה, במיוחד במקומות סגורים והומים כמו מוזיאונים, מופעים, ושאר אתרים תיירותיים. יפנים רבים עדיין עוטים מסיכה גם באמצעי התחבורה הציבורית, ואפילו ברחוב. לא היינו מרחיקים לכת ונוהגים כמוהם בכל סיטואציה, אבל ככלל אצבע, כשמדובר בחללים סגורים, נמליץ לכם לאמץ את הנוהג הרווח סביבכם. גלו תיירות טובה.

  • הפסטיבלים והאירועים השונים המתקיימים ביפן שנה אחר שנה חזרו לפעילות במתכונת רגילה, אך מדי פעם עדיין אפשר להיתקל בכאלו שהתקצרו, תאריכם שונה או אפילו בוטלו כליל. חלק מהאתרים התיירותיים החלו בתקופת הקורונה למכור דרך האינטרנט כרטיסי כניסה התקפים לתאריכים ולשעות ספציפיים, כאמצעי יעיל לפיקוח על כמות המבקרים ואיסוף פרטי הקשר שלהם. מסיבות אלו, אנחנו ממשיכים להמליץ לבצע מחקר ספציפי ומעמיק על האטרקציות בהן תרצו לבקר ולהיערך בהתאם.

​למדריך המלא על מצב הקורונה ביפן >>

ויזה, כניסה ליפן, קורונה
קורונה ביפן

הזמנת טיסה: כמה זמן צריך ביפן?

הזמנת טיסה ליפן היא בין האלמנטים המהותיים ביותר ואחת מההחלטות החשובות שתקחו בשלב תכנון הטיול. פחות בגלל בחירת חברת התעופה או המחיר, לדוגמה, אלא יותר משום שבשלב זה תבחרו את משך הזמן שבו תשהו ביפן. 

טיסה

יפן איננה מסוג היעדים שתגיעו אליהם כדי להעביר סופ״ש, וגם שבוע נחשב לטיול קצר למדי. כדי להספיק לחוות מהמיטב של הארץ ולהרגיש שעברתם מסע משמעותי, אנחנו ממליצים בד״כ לכוון לשהות בת שבועיים עד שלושה, ואם אפשר - אז יותר.

מי שאין להם שבועיים פנויים, עדיין יוכלו לראות כמה מהאזורים הקלאסיים של יפן גם בשבוע ועד עשרה ימים.
 

עכשיו, כשיש לכם את הפקטורים האלו בראש, היכנסו למנוע חיפוש הטיסות החביב עליכם (אנחנו בד״כ בוחרים ב-Skyscanner) הזינו את התאריכים שלכם, והתחילו לחפור. מי שממש רוצה להתחכם ולוודא שהוא מוצא את הדיל הטוב ביותר יכול לעשות שימוש בתוכנת VPN, שלמעשה תאפשר לכם לגלוש כאילו הייתם נמצאים בארץ אחרת, ולפיכך גם המחירים המשתקפים באתרי הטיסות ישתנו בהתאם. 
 

טיסה סטנדרטית ביפן תגיע לטוקיו וגם תחזור ממנה, אך לא נדיר למצוא קומבינציות אחרות המשלבות נחיתה או המראה מ-KIX - שדה התעופה הגדול בחבל קנסאי, שנמצא בתחומיו של המטרופוליטן אוסקה. 
 

אין העדפה מהותית כזו או אחרת, אבל מסלול ״לינארי״ שמתחיל בטוקיו ומסתיים באוסקה הוא בד״כ קצת יותר זול, משום שנחסך מכם הצורך לממן את הנסיעה בחזרה לטוקיו.

 

כמו שתראו בקרוב, התחבורה ביפן צפויה להיות ההוצאה המשמעותית שלכם בטיול.

אז הגדרנו את התקופה בה נטייל ביפן, את משך זמן הטיול ואת התקציב (פחות או יותר), והזמנו כרטיסי טיסה. מצוין.

 

ועכשיו - לעובי הקורה: איפה מטיילים ביפן? איך נראה מסלול סטנדרטי (או שאינו סטנדרטי)? מה אסור לפספס? 

2. בניית מסלול טיול ביפן

אטרקציות ביפן: בחירת יעדי הטיול

כפי שאתם אולי כבר יודעים, יפן היא מדינת איים במערב האוקיינוס השקט. בסה״כ היא מאגדת תחתיה לא פחות מ-7,000 איים, אבל מתוכם רק כמה מאות מיושבים. נוהגים להתייחס אל אוכלוסיית יפן ככזו המתרכזת בחמישה איים מרכזיים: הונשו, הוקאידו, קיושו, שיקוקו ואוקינאווה

בניית מסלול טיול ביפן
אטרקציות

טיול ראשון קלאסי ביפן יתמקד באי הונשו (Honshu). הונשו הוא הגדול שבאיי יפן, וגם המרכזי והמפותח שבהם. רבים מייחסים להונשו את ערש התרבות היפנית, וערים חשובות כמו טוקיו, קיוטו, אוסקה ונארה, שהיו מרכזי הכוח הפוליטיים והדתיים במהלך ההיסטוריה היפנית, נמצאות כולן בתחומו.

אין זה אומר שבטיול ראשון אי אפשר לצאת מתחומי הונשו. להפך - אם הזמן מתיר, אנחנו בהחלט ממליצים להתחיל לחקור את שולי האיים האחרים. יחד עם זה, חשוב לזכור שיש הרבה מה לראות ושהמרחקים בין האיים משמעותיים, וכדי למנוע מצב שבו אתם מבלים פרקי זמן ממושכים מדי בתוך קרונות הרכבות או בשדות התעופה, כדאי לבוא ממוקדים. 

בבלוג שלנו תוכלו למצוא מספר כתבות על שאר איי יפן, ונשמח לסקור אותם לעומק בכתבות המשך. לבינתיים, עם זה, נציג בפניכם בקצרה כמה מהערים והמחוזות החשובים של האי הונשו, שגם בהם כדאי להתמקד במסגרת טיול ראשון ביפן.

חשוב להדגיש: מדובר ברשימה חלקית בלבד. בעת בחירת יעדי הטיול שלכם אחד מהדברים החשובים אליו תצטרכו להתייחס הוא מיקומם הגיאוגרפי והיתכנות המעברים התחבורתיים ביניהם.

טוקיו

טוקיו (Tokyo) הוא אחד המטרופולינים הגדולים, ההומים, והמרתקים ביותר בעולם. ביקור ראשון בעיר משול לחוויה כמעט הזייתית, וקשה עד בלתי-אפשרי להכיל את העיר הזו בביקור אחד. למעשה, אפשר לגור כאן שנים ועדיין לא להבין לחלוטין מה גורם לה לתקתק, או לתפוס את השטח ואת כמויות האנשים שעוברים בה מדי יום.

 

רשימה של כמה מהרבעים והשכונות האיקוניים בטוקיו תכלול רבעים כמו שינג׳וקו (Shinjuku), שיבויה (Shibuya), אסאקוסה (Asakusa), אואנו (Ueno), צ׳יודה (Chiyoda), גינזה (Ginza) ואקיהברה (Akihabara).

 

אטרקציות מפורסמות בטוקיו כוללות את שוק הדגים צוקיג׳י (Tsukiji), רחובות הרג׳וקו (Harajuku) השוקקים על אופנות הרחוב שלהם, מגדל טוקיו ולאוהבי פארקי השעשועים - דיסנילנד

מעבר החציה בשיבויה, טוקיו

ניקו

​ניקו (Nikko) הוא מקום מנוחתה האחרונה של אחת מהדמויות החשובות ביותר בהיסטוריה היפנית - טוקוגאווה איאיאסו, אחד משלושת המאחדים האגדיים של יפן.

 

העיירה השלווה שוכנת בתוך היערות העבותים של מחוז טוצ׳יגי, בית למקדש והמאוזליום הצבעוני והמרהיב טושוגו (Toshogu). חלקה הפראי של ניקו, המכונה ״ניקו הפנימית״, תפגיש אתכם עם אגמים וולקניים, מפלים שוצפים וטבע פראי.

האקונה

האקונה (Hakone) ממוקמת שעתיים בלבד מטוקיו, בתוך פארק לאומי בו פעילות וולקנית ערה. עובדה זו מסבירה את המספר הרב של המעיינות החמים הטבעיים (״אונסן״, Onsen) שנמצאים בסביבתה, ושמושכים אליה המוני מבקרים כבר יותר מאלף שנה.

 

המסלול המעגלי המצוין בהאקונה יקח אתכם דרך מוזיאונים מעניינים, נופים עוצרי נשימה, דרכים עתיקות וכפרים פסטורליים. יותר מכל, הוא יספק לכם את ההזדמנות הנדירה (יחסי) לחזות בהר פוג׳י המתנשא במלוא הדרו  מעל אגם אשי (Ashiko).

קמאקורה

מינאמוטו-נו-יוריטומו, אחד משליטיה האגדיים של יפן העתיקה, ביקש לשמור את צבאו חד ומוכן, ולכן במקום להתמקם בקיוטו הקיסרית שבה עלולים חייליו להתפתות לתענוגות העיר, בחר לבסס את ממשלתו בקמאקורה (Kamakura) הסמוכה לטוקיו.

 

כיום, העיר מהווה מפלט נעים מטוקיו העמוסה והיא מציעה מסלולים מגוונים ומרתקים שיובילו אתכם בין טבע, מקדשים יפים, הזדמנויות קולינריות, וכמובן - דרך פסל הבודהה היושב המפורסם של העיר.

אגם קאוואגוצ׳י

אזור חמשת האגמים של הר פוג׳י, או כמו שהוא מכונה ביפנית - ״גו-קו״ (Goko), שוכן בקרבת בסיסו הצפוני של ההר. הוא כולל חמישה אגמים וולקניים בני מאות שנים, אשר נוצרו כשלבה רותחת שהתפרצה מהר הגעש פוג׳י חסמה את מוצאי הנהרות הקרובים שסביבו, והביאה להיקוות המים באזורים הנמוכים.

 

אגם קאוואגוצ׳י-קו (Kawaguchi-ko), הוא הגדול, המרשים וגם המפותח מבין חמשת האגמים. הנקודות השונות במהלך הטיול בסביבתו יתנו הזדמנויות רבות וטובות לצפיה בהר הגעש המפורסם.

הר פוג׳י

מאצומוטו

מאצומוטו (Matsumoto), עיר טירה עם היסטוריה המתפרשת על יותר מ-400 שנה, ממוקמת כמעט בדיוק בלב האי היפני המרכזי הונשו, באלפים היפניים. מאצומוטו מהווה נקודה אידיאלית לעצירה עבור מבקרים המבקשים לחקור את הטבע היפני הפראי שמסביב.

 

סמלה האלמותי של העיר הוא טירת מאצומוטו, אחת מהטירות המקוריות הבודדות שנותרו ביפן, וגם אחת מהיפות והאותנטיות ביותר.

נאגאנו

נאגאנו (Nagano) התפרסמה באירוח אולימפיאדת החורף של 1998 והיא מוקפת בנוף הררי עוצר נשימה.

 

כמו מאצומוטו, העיר מהווה מרכז תחבורתי נוח ממנו ניתן לצאת ולחקור את הטבע היפני המדהים של אזור האלפים היפניים הצפוניים, בין אם בשמורת קמיקוצ׳י (Kamikochi), בפארק קופי השלג ג׳יגוקודני (Jigokudani) או במעלה הר נוריקורה (Norikura) המדהים.

עמק קיסו

בתקופת אדו פעלה ותוחזקה ביפן רשת של חמש דרכים עתיקות - "כבישים מהירים" שכאלה, אם תרצו - שחיברו בין הבירה ובין קיוטו, מקום מושבו של הקיסר. בעמק קיסו (Kiso) שוכנות כמה מעיירות הדרכים של הנקאסנדו, ״דרך ההרים הפנימית״.

 

מאגומה וצומאגו הן שתיים מאותן עיירות, ואת המרחק ביניהן כדאי לגמוע ברגל ממש כמו בימי קדם, דרך יערות, מפלים, והרים נישאים, באחד מחבלי הארץ היפים ביותר ביפן.

טאקאיאמה

טאקאיאמה (Takayama), הממוקמת במחוז גיפו, מפורסמת ברחובות וסמטאות העיר העתיקה שלה, בהן מוזיאונים היסטוריים מעניינים, מקדשים קטנים, (הרבה) מבשלות סאקה - מהטובות ביותר ביפן - ומסעדות המגישות וריאציות שונות לחומר הגלם הכי מפורסם שיצא מהעיר - ההידה-גיו (בשר הידה).

קנאזאווה

קנזאווה (Kanazawa) היא עיר היסטורית ומרכז תרבותי חשוב, אחת מהערים היחידות ביפן (יחד עם קיוטו) שהצליחה לשרוד את תקופת מלחמת העולם השניה בלי נזקים רחבי היקף.

 

בשל כך, חלקים נכבדים מהרבעים העתיקים של העיר הצליחו להשתמר בצורה טובה יחסית, מה שהופך את הטיול בה לחוויה אותנטית ומרתקת. גני קנרוקואן שנמצאים בתחומה נחשבים לגנים היפניים היפים ביותר בארץ כולה.

כפרי שירקאווה-גו

שירקאווה-גו (Shirakawa-go) היא בדיוק התמונה שעולה לראש כשמדמיינים התיישבות אנושית נידחת, מוקפת בהרים מכל עבר ומנותקת לחלוטין מהעולם החיצון.

 

המאפיין המיוחד ביותר ונקודת העניין המרכזית בשירקאווה-גו הוא סגנון בניית הבתים הייחודי שבכפרים. בתי ה-״גאשו-זוקורי״ (Gassho Zukuri), עם גגותיהם המחודדים והגבוהים, משתלבים באופן מושלם עם הסביבה הטבעית ומשלימים את אווירת האגדה.

קיוטו

לאורך כל שנות קיומה, הייתה קיוטו (Kyoto) הלב הפועם של יפן, ועד היום היא נחשבת לאחת מהערים היפות והרומנטיות ביותר בעולם. מבחינה פוליטית, היא שימשה כבירתה של יפן לתקופה ממושכת יותר מכל עיר אחרת, כמעט אלף ומאתיים שנה רצופות בין 794 ל- 1868.

 

בין אם רובע הגיישות גיון (Gion), חורשת הבמבוק שבאראשיאמה (Arashiyama), מקדש פושימי אינארי (Fushimi Inari) המפורסם או סמטאות האבן העתיקות והמקדשים המדהימים שבהיגאשיאמה (Higashiyama), קיוטו תספק את התפאורה המושלמת ותגרום לכם לדמיין כאילו חזרתם בזמן או נכנסתם לסרט ישן.

רובע גיון, קיוטו

אוסקה

אל תתנו לגורדי השחקים ולשלטים הדיגיטליים להטעות אתכם -  אוסקה (Osaka) נמצאת בסביבה כבר די הרבה זמן. ממצאים ארכיאולוגיים שונים, כמו תלי קבורה גדולים המכונים קופון (Kofun), נמצאו באזור אוסקה ותוארכו לסביבות המאה ה-3 לספירה.

 

מיקומה של העיר והניסיון במסחר הימי שהצטבר בה לאורך השנים העניקו לה את הכינוי "המטבח של יפן". החשיפה המוקדמת של העיר למגוון כה רחב של תרבויות ומטבחים מסוגים שונים הופכים את הביקור בעיר כיום לחוויה קולינרית בלתי רגילה.

 

אטרקציות באוסקה כוללות את טירת אוסקה המרשימה, השוזרת את סיפור איחודה של יפן; את אזור תעלת דוטונבורי (Dotonbori) והסמטאות הקולינריות המקיפות אותה; שוק האוכל קורומון (Kuromon) ורחוב הקניות הארוך ביותר ביפן - שינסאיבאשי-סוג׳י (Shinsaibashisuji).

נארה

עם קיוטו מצפון ואוסקה ממערב, נארה (Nara) סוגרת את הקודקוד המזרחי במשולש חבל קנסאי (Kansai). נארה הייתה עיר הבירה הקבועה הראשונה של יפן, והיוותה את הנקודה המזרחית ביותר בדרך המשי הימית. לפיכך, לאורך השנים ספגה השפעות מהתרבויות ומהעמים שסחרו לאורכה.

 

המקדשים הבודהיסטים שהוקמו בה מיד עם הפיכתה לבירה - ובמיוחד ״המקדש הגדול במזרח״, טודאיג׳י (Todaiji) ופסל הבודהה העצום שבתוכו, העלו את קרנה בעולם כמרכז דתי חשוב.

קובה

המאפיין הבולט והחשוב ביותר בעיר קובה (Kobe) הוא נמל הים שלה, שמהווה עד היום את אחד מהנמלים החשובים ביותר ביפן. הגעתם לקובה של סוחרים, דיפלומטים ויורדי ים מערביים שיוותה לה אווירה קוסמופוליטית מיוחדת, המורגשת בה היטב עד היום.

 

לקובה גם זווית יהודית מרתקת, שמקורה במהגרים היהודים שהגיעו לעיר לאחר פתיחתה למסחר. וכמובן, אי אפשר להזכיר את קובה בלי לפחות להזכיר את המאכל המפורסם ביותר שיצא ממנה - בשר הקובה (״קובה-גיו״). 

קויה-סאן

הר קויה, או קויה-סאן (Koya-san) מיפנית, הוא מרכז זרם השינגון של הדת הבודהיסטית והר קדוש המתקשר עם שמו של אחד הנזירים החשובים והמוכרים ביותר בהיסטוריה היפנית: קובו דאישי (Kobo Daishi).

 

הר קויה מציע לתיירים כמונו הזדמנות די נדירה להעביר לילה במקדשים עצמם בחברתם של נזירים, וללמוד עוד על אורח החיים שלהם - כולל השתתפות בתפילה ובמדיטציה, וסעודת ארוחה טבעונית - על פי מיטב המסורת. 

הירושימה

שמה של הירושימה (Hiroshima) לעד יהיה קשור באותה כרוניקה גורלית שסופה הטראגי מוכר לכולנו היטב - הלא היא הטלת פצצת האטום על העיר באוגוסט 1945. העדויות ההסטוריות והתיעודים המרתקים שמוצגים בפארק ובמוזיאון השלום יצבעו את התרשמותכם מיפן בגוונים חדשים. אך הירושימה, בניגוד למה שאולי חשבתם, היא עיר משוקמת, חיה ובועטת, ומומלץ בזמן שהותכם בה לחקור גם צדדים אלו שבה.

מיאג׳ימה

במרחק הפלגה קצרה מהירושימה, מיאג׳ימה (Miyajima) הוא אחד מארבעה עשר האיים המפורסמים של הים הפנימי סטו. אוכלוסיית האי דלילה מאוד, וחיות בו בסך הכל כ-2,000 נפשות המרוכזות בעיירה אחת בלבד. חלקו הגדול האי איננו מיושב והוא כולל יערות עבותים שאת עציהם אסור לכרות, ובשטחו נעים בחופשיות איילים יפניים פראיים וחיות יער אחרות.

 

האתר המפורסם ביותר באי הוא מקדש איצוקושימה ושער הטוריאי הענקי שלו, אשר בשעת גאות נראה כאילו הוא צף על פני המים. מבקרים מכל יפן ומכל העולם מגיעים לכאן לחזות בפלא הכתום.

מיאג׳ימה, יפן

וזה עוד כלום: מדריך ״זמן יפן״ כולל אסופה של יותר מ-50 מסלולים יומיים מומלצים - תמהיל חכם של עיר, טבע, תרבות, היסטוריה וקולינריה.

בואו ונבנה לכם הרפתקה יפנית המושלמת למידותיכם האישיות.

מה אסור לפספס ביפן?

במנותק מאילו יעדים תבחרו לשלב במסלול שלכם, ביפן יש כמה קונספטים וחוויות שהמטייל העצמאי פשוט לא יכול להרשות לעצמו לפספס. עשינו לכם קצת סדר בנושא. מה אסור לפספס ביפן?

אסור לפספס

פתחו את הבוקר בנקו קפה

טרנד מושלם לחובבי החיות. משלמים תעריף כניסה שעתי או קבוע, ובתמורה שותים כוס קפה מהביל ואוכלים עוגה טעימה בחברתם של אינספור הולכי-על-ארבע מתפנקים. קיימות וריאציות שונות לקונספט, כמו בית קפה כלבלבים, בית קפה ינשופים ואפילו בית קפה חזירונים.

בקרו במנגה-קפה או במייד-קפה

״אינטרנט קפה״ עם ספריות מנגה (קומיקס יפני) עצומות, אינספור עמדות מחשב ואפילו תאים קטנים לשינה, למקרה ופספסתם את הרכבת האחרונה הביתה. במייד-קפה מי שתגיש לכם את המשקאות תהיה בדרך כלל יפנית צעירה לבושה בתחפושת (קוספליי) של משרתת, עם חצאית מלמלה וכל השאר.

הידהמו מאולמות הפצ׳ינקו

פצ'ינקו (Pachinko) הוא משחק הימורים יפני פופולרי אותו משחקים באולמות יעודיים. לא תצליחו להחמיץ אותם גם אם תנסו בכוח - חללים ענקיים וזוהרים עם שמות קיטשיים, מתוכם זולג רעש מחריש אוזניים, עשן סיגריות ואור ברמות בלתי נסבלות. מדהים לחזות בתופעה מקרוב לפחות פעם אחת.

עבדו על הקואורדינציה שלכם במרכזי המשחקים

מרכזי שעשועים ענקיים בהם אינספור סוגים של משחקי וידאו, מכונות ארקייד ושאר משחקים ואתגרים נושאי פרסים. קהל היעד הוא בדרך כלל צעירים יפניים, שמשחקים בזריזות ובמיומנות, ומגלים קואורדינציה מדהימה שנראית לעתים לא אנושית.

אכלו בקייטן-זושי (סושי מסתובב)

מסעדות קייטן-זושי (Kaiten Zushi), בפשטות, הן מסעדות ״סושי מסתובב״ בהן צלחות סושי וסשימי נעות בין הסועדים על גבי מסוע חשמלי עגול. הסועדים לוקחים מהמסוע את המנות שמתחשק להם לאכול, ומחיר הארוחה מחושב על פי מספר הצלחות שנלקחו. פשוט וטעים.

מסעדת סושי ביפן

רחצו באונסן (מעיינות חמים)

אונסן (Onsen) ביפנית הוא כינוי כולל למעיינות חמים טבעיים שנשאבים ממעמקי האדמה ומוזרמים לבתי רחצה וספא בעיירות מיוחדות. כדי להיחשב אונסן, מי המעיין צריכים להכיל יסודות כימיים ומינרלים ספציפיים ובריכוזים מדויקים, כמו גופרה, כלור, פחמן דו-חמצני וברזל. 

רחצו גם בסנטו

סנטו (Sento) הם בתי רחצה ציבוריים שמזכירים מאוד אונסנים, חוץ מהעובדה שמי המרחצאות אינם מי מעיינות טבעיים אלא מים מחוממים ״רגילים״.הסנטו שימש ומשמש עד היום מקום מפגש לתושבי השכונות, שתוך כדי רחצה משוחחים ויוצרים חברויות בתוך הקהילה. 

עשו קניות בקומביני

המילה קונביני (Kombini) היא הקיצור היפני ל- Convenience Store, או בעברית - ״חנות נוחות״. כמו שתגלו, מדובר בחנות קטנה שאכן הופכת את החיים לכל כך הרבה יותר נוחים. הגרסה היפנית לחנויות נוחות מהווה שילוב מפלצתי בין סופרמרקט, מסעדה, דואר, בנק, חנות ספרים, וסוכנות נסיעות, והכל פועל 24/7.

שירו אל תוך הלילה באולם קראוקה

כולם יודעים מה זה קראוקה (Karaoke), אבל לא כולם יודעים שמדובר בהמצאה יפנית. מכוני הקראוקה ביפן ישכירו לכם חדרים מאובזרים בהתאם למספר האנשים בקבוצה שלכם ולפי מחיר שעתי. בתוך החדרים ימתינו לכם מסכי טלויזיה גדולים, תאורה צבעונית, מיקרופונים, וכמובן אייפדים מתוכם תבחרו בקלות את השירים האהובים עליכם.

שתו עם היפנים באיזאקאיה

איזאקאיה (Izakaya) היא המקבילה היפנית לפאב או לטברנה, והיא בגדול המקום אליו היפנים הולכים כדי לשתות, לאכול, לראות ולהיראות. בתפריט תמצאו מגוון רחב של מנות יפניות, רובן מתאימות לאכילה בחלוקה, וכמובן - אלכוהול יפני מסוגים שונים, בעיקר בירה, סאקה ושוצ׳ו.

איזאקאיה ביפן

טיפים לבניית מסלולים יומיים ביפן

תוך כדי שאתם נוברים באטרקציות וביעדים שמעניינים אתכם, כדאי לזכור כמה קווים מנחים שיעזרו לכם לעצב מסלולים יומיים מעניינים וכיפיים, אבל גם הגיוניים:

טיפים לבניית מסלול
  • היו חכמים גיאוגרפית. תכננו את סדר המסלולים בצורה חכמה, כלומר, בצורה כזו שמארגנת ביקור ביעדים ואטרקציות קרובים באותה הזדמנות. די מובן מאליו, אנחנו יודעים, אבל במיוחד בערים גדולות כמו טוקיו קיימת הסכנה להתברבר ולבזבז זמן יקר בתחבורה ציבורית. גשו לתכנון הטיול תוך שאתם ״תוקפים״ אזורים יותר מאשר נקודות ציון ספציפיות.

  • מצאו איזון במסלולים. לא רק בתמהיל האטרקציות - טבע, עיר, קולינריה, תרבות, היסטוריה - אלא גם במספרם. מחד, חשוב להיות ריאליים ולהבין שאי אפשר להספיק הכל; מאידך - אל תחטאו בהערכת חסר של הזמן או האנרגיה שלכם. תמיד עדיף לבוא עם קצת יותר תוכניות מאשר למצוא את עצמכם שואלים ״לאן עכשיו״ ומנסים לתכנן תוך כדי תנועה.

  • הימנעו מספציפיות יתר ומ״סימנוב״ (מלשון סימון-וי) אתרים. מומלץ תמיד לקחת בחשבון שטיול היא חוויה ״נושמת״, וטיבה להשתנות - בין אם מתוך אילוצים לוגיסטיים, מזג אוויר, או סתם אי התאמה של הציפיות עם המציאות בשטח. מסיבה זו, כדאי להתייחס למסלול שתכננתם כמסגרת מארגנת לטיול, ממנה אפשר (ואפילו מומלץ) לחרוג. צאו מהשביל השחוק, לכו לאיבוד, וכשצריך - דעו גם לחזור אליו. 

  • השתמשו ברגליים. מתי שאפשר, העדיפו הליכה על פני נסיעה. לא בכל מחיר, כמובן, אבל באופן כללי נעים וחוויתי יותר לעבור בין נקודות עניין בעזרת זוג רגליים על פני נסיעה במטרו. 

  • עשו שימוש (הגיוני) בפלאי הטכנולוגיה. בהרבה מובנים, היום קל בהרבה לטייל מבעבר. מידע רב ומגוון זמין בכל רחבי האינטרנט; ביקורות והמלצות שוטפות את הרשתות החברתיות; ואפליקציות ומאגרי מידע עוזרים לנו לנווט במהירות ובנוחות. שימו לב, יחד עם זה, שאתם לא נשאבים יותר מדי אל המסכים במקום לתפוס את החוויה בשתי ידיים. כשתרגישו קצת יותר נוח, היפטרו מגלגלי העזר הטכנולוגיים שלכם.

מדריך הטיול של ״זמן יפן״ מגיעים בפורמט דיגיטלי שהותאם במיוחד לסמארטפון,

לשימוש אינטואיטיבי ומהיר - תוך כדי תנועה.

עיצוב ללא שם (1)_edited.png

3. הזמנת לינה ביפן

על פי רוב, דרך בחירת והזמנת מלונות וסידורי לינה לטיול ביפן איננה שונה מהדרך שבה הדברים נעשים בכל מקום אחר בעולם. מנועי החיפוש המוכרים, כדוגמת בוקינג, אגודה וטריבאגו, יעשו בדרך כלל את העבודה מצוין.

ולמרות זאת, תרבות הטיול ביפן תפגיש אתכם עם כמה סגנונות לינה שאנחנו במערב קצת פחות מכירים. בנוסף, שיקולים כמו מיקום המלון וקרבתו לתחנות רכבת ומרכזי בילויים הופכים לחשובים, במיוחד כשאתם שוהים בערים גדולות כמו טוקיו.

הזמנת לינה ביפן

איך בוחרים מלונות ביפן?

בעת בחירת מלונות וסידורי לינה ביפן, כדאי למטייל העצמאי לשקלל ולקחת בחשבון את השיקולים הבאים:

  • מיקום: במיוחד בערים גדולות, ובמיוחד בטיול רכבות, לינה במרחק סביר מתחנת רכבת נוחה תהפוך את השהות שלכם לחלקה יותר. ברמה הלוגיסטית, צ׳ק-אין וצ׳ק אאוט זריזים, בלי לוקרים או מרכזי שילוח כבודה, יבטיחו שתוכלו לנצל טוב יותר את הימים שלכם ולהתחיל לטייל כמעט מיד כשתגיעו ליעד או עד ממש לפני שתרצו לעזוב אותו. 

אין הדבר מחייב שהות במרכז של המרכז בכל נקודה אליה תגיעו. יפן מרושתת היטב בתחבורה ציבורית מצוינת, כך שגם תחנות שעל פניו נראות מעט מרוחקות עשויות להתגלות ככאלו שיחברו אתכם במהירות ובנוחות עם האתרים התיירותיים המרכזיים. דגמו כמה מהמעברים התחבורתיים שבין המלון המיועד והאטרקציות שמעניין אתכם להגיע אליהן, וודאו שלא מצפה לכם מסע מפרך מדי בתחילה ובסוף ימי הטיול.

  • סביבת המלון: מעבר לקרבה לתחנות תחבורתיות נוחות, כדאי לוודא שהמלון שלכם נמצא בסביבה שנעים ומעניין להיות בה. לא תמיד יש כוח (ולא תמיד אפשרי) לתפוס רכבת בסוף היום רק כדי לאכול משהו קטן. נסו לכוון לאיזור שכיף להסתובב בו ויש בו אופציות למסעדות, איזאקאיות (ברים יפנים), וחנויות נוחות.

 

  • ביקורות: ואולי החשוב מכל, ופקטור שכנראה יאגד תחתיו את שני השיקולים הקודמים, עשו שיעורי בית וסרקו ביקורות וחוות דעת קודמות, צפו בתמונות, קראו ברשתות החברתיות והבינו אילו שירותים המלון המיועד מספק או לא מספק.

איך בוחרים מלון

אזורי לינה מומלצים ביפן

בדרך כלל אנחנו לא נוהגים להמליץ באופן קונקרטי על מלון כזה או אחר, מהסיבה הפשוטה שאין לנו ניסיון קודם עם כל עושר המלונות וסידורי הלינה הקיימים בערים השונות. יחד עם זה, בכל עיר יש כמה אזורים בהם כדאי למקד את החיפוש שלכם. סיכמנו לכם את המרכזיים שבהם בטבלה הבאה.

אזורי לינה

אזור לינה מומלץ

עיר

מערב העיר
תחנת שינג׳וקו (Shinjuku Station)
תחנת שיבויה (Shibuya Station)

מרכז העיר
תחנת טוקיו (Tokyo Station)
תחנת גינזה (Ginza Station)
תחנת יוראקוצ׳ו (Yurakucho Station)
תחנת שימבאשי (Shimbashi Station)
 
צפון העיר
תחנת אסאקוסה (Asakusa Station)
תחנת אואנו (Ueno Station)

טוקיו

תחנת קיוטו (Kyoto Station)
רובע גיון (Gion District)
רובע היגאשיאמה (Higashiyama District)
רחוב שיג׳ו (Shijo-dori Street)

קיוטו

דרום העיר (Minami)
תחנת נאמבה (Namba Station)

צפון העיר (Kita)
תחנת אומדה (Umeda Station)

אוסקה

תחנת מאצומוטו (Matsumoto Station)

מאצומוטו

תחנת טאקאיאמה (Takayama Station)
רחוב סאנמאצ׳י (Sanmachi-dori Street)

טאקאיאמה

תחנת קנזאווה (Kanazawa Station)
רובע היגאשי-צ׳איה (Higashichaya District)
רובע קורינבו (Korinbo District)

קנזאווה

תחנת הירושימה (Hiroshima Station)
אזור פארק השלום (Peace Memorial Park)
רחוב הונדורי (Hondori Street)

הירושימה

תחנת גורה (Gora Station)
תחנת מיאנושיטה (Miyanoshita Station)
תחנת האקונה-יומוטו (Hakone Yumoto)

האקונה

מלונות מומלצים ביפן

מלונות מומלצים

מלון מומלץ

עיר

4 כוכבים

Cross Hotel Osaka

Citadines Namba Osaka

 

3 כוכבים

Hotel Forza Osaka Namba Dotonbori

 

2 כוכבים (הוסטלים)

The Pax Hostel

Hostel Mitsuwaya

אוסקה

קנזאווה

5 כוכבים 

Hakone Gora KARAKU

Fujiya Hotel

 

4 כוכבים

Hakone Yutowa

Gora Kansuirou

 

3 כוכבים

Myojokan Inn

האקונה

לינה חוויתית ביפן

אתם יכולים לתאר לעצמכם שגם כשזה מגיע ללינה, היפנים מצאו לעצמם איזו נוסחה אחרת שתשרת אותם היטב. הנה כמה אלטרנטיבות ללינה קונבנציונלית, מה שניתן לכנות ״לינה חוויתית״ ביפן.

לינה חוויתית

מלונות אהבה

מלונות בתעריף שעתי לצרכי התייחדות הם כמובן לא רעיון יפני, אבל כמו בכל דבר, היפנים לקחו את הקונספט צעד אחד הלאה ופחות או יותר ניכסו אותו לעצמם. מילת הקסם היא דיסקרטיות: במלונות אהבה כמעט ולא תראו אנשי צוות. בחירת החדרים מתבצעת על ידי לחיצה על כפתורים ומסכים, והתשלום באמצעות מכונה או לאיש צוות יחיד שיושב בכניסה, מוסתר מאחורי פרגוד.

 

אבל החלק המעניין באמת בכל הסיפור הזה הוא החדרים עצמם. מחדרונים פשוטים למדי בעיצוב מינימליסטי, דרך אולמות ענק עם מיטות מסתובבות ומראות על התקרה, טלויזיות ענקיות עם ערוצים פורנוגרפיים, עיצוב חללי עם אורות צבעוניים ומוזיקה רועשת, חדרים עם בריכות קטנות, ג'קוזים גועשים, סאונות לוהטות, ומה לא.

ריוקן

בפאתי הערים וב"קאנטרי-סייד" תוכלו להנות מסגנון אירוח שונה לחלוטין בפונדקים המכונים ביפנית "ריוקן" (Ryokan). הריוקנים המפוארים ממוקמים על פי רוב בקרבה לאזורי טבע מרהיבים בלב היער או אל מול הים.

 

האורחים נהנים מחוויה בוטיקית ואינטימית שכוללת לינה על פוטונים בחדרי רצפת טאטאמי מסורתיים, ארוחות יפניות עשירות ומרובות מנות, רחצה במעיינות חמים (אונסן) בבריכות מפוארות באוויר הפתוח, וחווית שירות מושלמת שמשמרת מסורות אירוח מן העבר הרחוק. ​

מינשוקו

מינשוקו (Minshuku) הוא פנסיון יפני - מעין גרסה מקומית לבד-אנד-ברייקפסט. מעבר למחירים הנוחים (בד"כ החל מכ-40 דולר ללילה) תזכו ללון תחת אותה קורת גג יחד עם המשפחה המארחת, ולחוות עוד זווית מחיי היום-יום של יפן "האמיתית".

 

סידורי הלינה במינושוקו הם בד"כ מסורתיים, כלומר, שינה בפוטון על גבי רצפת טאטאמי, בתוך בתי עץ גדולים עם רצפות חורקות ודלתות הזזה מנייר.

ריוקן ביפן

מלון קפסולות

המגוון רחב, אך העיקרון המנחה זהה בכולם: אחרי תהליך צ'ק-אין קצר תקבלו גישה לאולם שמזכיר בצורתו כוורת אנושית גדולה, בו מוצבים אלו לצד אלו כמה עשרות "תאונים" קטנטנים שיהיו לביתכם לשעות הקרובות.

 

באופן מפתיע למדי, רוב המלונות מצליחים לייצר תחושה פרטית, חמימה ומפנקת בתוך התרמילים הקלסטרופוביים, והם כוללים בפנים את כל מה שתזדקקו לו כדי להעביר את הערב ואת הלילה בנוחות המירבית: מצעים, שמיכה וכריות, מסך טלוויזיה, שקעים להטענה, שעון מעורר, גישה לווי-פיי, ולעתים גם מגבת ויוקאטה (מעין חלוק).

״נט קפה״, ״מנגה קפה״ ואולם קראוקה

שתי פרשנויות יפניות מעניינות לבתי-קפה, שבנוסף לקפה עצמו מציעות גם גישה לעמדות מחשב משוכללות ולספריות מנגה עמוסות. הנט-קפה הממוצע יציע לאורחיו שתיה וחטיפים "ללא תחתית", משחקי וידאו, חיבור ווי-פיי, כיסאות מסאז׳ ואפילו מקלחות עם מגבות ושמפו.

 

כשתחזרו לתא הפרטי שלכם, תוכלו להוריד את כסא המחשב הנוח למצב שכיבה ולנמנם זמן-מה עד הבוקר. אפשרות טובה נוספת באותו הסגנון היא לשכור חדר קראוקה קטן, בו כורסאות או ספות עליהן תוכלו לנמנם עד שתצטרכו לצאת לשדה. רבים מאולמות הקראוקה פתוחים במתכונת של 24 שעות ביממה. 

״בית שלום״ יפן

בית שלום היא קהילה יפנית נוצרית הידועה באהבתה לישראל. חברי הקהילה מקדישים זמן רב ואמצעים לחיזוק הקשר בין יפן לישראל, ללימוד העברית וההיסטוריה של העם היהודי, ולתמיכה במטיילים ישראלים המגיעים ליפן.

 

כחלק מכך, הם מציעים בכל שנה אירוח חינמי בבתי הקהילה שלהם בארבע ערים יפניות: טוקיו, קיוטו, נארה והירושימה. באופן טבעי יש ביקוש רב לחוויה, ולכן, אם זה מעניין אתכם, מומלץ לבצע את הסידורים הנדרשים מוקדם ככל האפשר. הנה פרטי הקשר הרלוונטיים (פניה מומלצת במייל):

פרטי קשר

עיר

sophia@u00.itscom.net
Fax: +81-337079704

בית שלום טוקיו

beitshalom_kyoto@yahoo.co.jp
Fax: +81-754675377

בית שלום קיוטו

בית שלום נארה

בית שלום הירושימה

4. תחבורה ביפן

יפן היא אחת מהמדינות בעלות מערכות התחבורה המפותחות ביותר בעולם. הכל מתקתק בדיוק כמו שצריך: הרכבות מגיעות ויוצאות בדיוק בזמן ובתכיפות מרשימה, והנוסעים היפנים האדיבים מצליחים לשמור על סדר מופתי גם בשעות העומס הקשות ביותר.

יחד עם זה, נסיעה בתחבורה ציבורית ביפן, בפעמים הראשונות לפחות, יכולה להיות חוויה קצת… איך לומר? מבלבלת.

הדבר נכון במיוחד בעיר כמו טוקיו, בה לפעמים לכל תחנה נכנסים עשרות קווי רכבת שונים במאות קומבינציות אפשריות, לעשרות רבות של רציפים שמתפרשים על שטח עצום. לפעמים אותה תחנה ממש מארחת קווי מטרו יחד עם קווי רכבת, ולפעמים סידרו גם איזה טרמינל אוטובוסים חמוד ממש ליד. קרקס לא נורמלי.

ומה לגבי עושר כרטיסי הרכבות בתוך הערים וביניהן? אילו כרטיסים משתלם לרכוש, לכמה זמן, ואיך משתמשים בהם?

אל דאגה - אנחנו כאן כדי לסייע.

 

כשתסיימו לקרוא את ההוראות וההפניות מחלק זה במדריך, ועם תרגול של פעם-פעמיים, תהיו מסוגלים לאתר, לעלות ולרדת מרכבות ואוטובוסים במיומנות של כרטיסן טוקיואי משופשף.
 

תחבורה ביפן

תכנון מסלול נסיעה ביפן

תכנון טיול המתנהל בצורה חלקה מאידך אך שומר על גמישות מצד שני היא משימה לא פשוטה. אין ספק כי בתוך כל סבך השיקולים שתצטרכו לקחת כדי להבטיח טיול כזה, לנושא התחבורה משקל מיוחד. 

תכנון מסלול נסיעה

תכנון מסלולי נסיעה יעילים ומדויקים בין הערים ביפן יבטיח שתמצו את זמנכם בצורה אידיאלית תוך שאתם שומרים על העלויות הכספיות במינימום ההכרחי. חשוב לזכור כי הוצאות התחבורה ביפן אינן זולות. נאמר יותר מכך - סביר להניח שהן יהוו את ההוצאה הכספית המשמעותית ביותר שלכם בטיול, אולי למעט עלויות כרטיסי הטיסה ליפן וממנה.

הרכבת, ללא ספק, היא אמצעי התחבורה המהיר, הנוח והמשתלם ביותר להתניידות בשעת טיול ביפן. רכבות ביפן נותנות פייט רציני אפילו לטיסות פנימיות, כשלוקחים בחשבון את זמני ההגעה אל שדה התעופה וממנו, את ההמתנה והעייפות הכרוחה בתורים בלתי נגמרים, ואת אווירת הלחץ הכללי.

קצרה היריעה בכתבה זו, ולכן ריכזנו במדריך ייעודי את כל מה שאתם צריכים לדעת על תכנון מסלול נסיעה ברשת הרכבות היפנית וחישוב עלויות הנסיעה בתחבורה הציבורית של יפן.

למדריך המלא לתכנון מסלול נסיעה ביפן >>

כרטיס JR Pass

כתבנו גם מדריך שלם ובו כל מה שאתם צריכים לדעת על כרטיס ה-JR ואיך להשתמש בו (לינק למטה), אבל בואו נסקור גם כאן את הנקודות החשובות.

כרטיס JR

מה זה כרטיס JR Pass?

כרטיס Japan Rail Pass, ובקצרה - JR - הוא כרטיס רכבות ייחודי שנמכר לתיירים בלבד. הוא מאפשר נסיעה ברכבות בין-עירוניות (ובמקרים ספציפיים גם ברכבות תוך-עירוניות) בכל רחבי יפן בחופשיות וללא הגבלה, לתקופות זמן רצופות של שבוע, שבועיים או שלושה שבועות.

במשך שנים המחיר האטרקטיבי שלו ביחס למחירי התחבורה היקרים יחסית ביפן, והגמישות שהוא מעניק בתכנון הטיול ובטיול עצמו הפכו אותו לכלי חשוב ושימושי בעת ביקור ביפן. כפי שנרחיב, לאחרונה חלו עליות מחירים משמעותיות בעלויות כרטיסי ה-JR והוא כבר פחות אטרקטיבי משהיה.  במצבים מסוימים אנחנו עדייו ממליצים לרכוש אותו, במיוחד אם מדובר בטיול ארוך שמתפרש על פני שטח גיאוגרפי נרחב וכולל נסיעות בין-עירוניות רבות וארוכות.

מה כרטיס JR כולל?

  • נסיעה חופשית ובלתי מוגבלת בכל קווי הרכבות הבין-עירוניים והעירוניים של חברת JR, כולל רכבות קליע (״שינקנסן״) ורכבות אקספרס. הכרטיס נותן לכם גם אפשרות לשריין בחינם מושבים על הרכבות הללו.

  • שימוש בכמה קווים תוך עירוניים המתבססים על רשת הרכבות של JR, כמו למשל קו Yamanote המעגלי המפורסם בטוקיו, או קו ה-Osaka Loop Line באוסקה.

  • שימוש חופשי בכמה קווי אוטובוס בינעירוניים.

  • שימוש חופשי בשיט המעבורת הקצר שבין העיר הירושימה לאי מיאג׳ימה הסמוך.

ומה כרטיס JR לא כולל?

  • נסיעה ברכבות ואמצעי תחבורה שלא כלולים תחת הרשת התחבורתית של חברת JR, בין אם בתוך הערים או ביניהן.

  • שימוש חופשי ברכבות הקליע המהירות ביותר של JR, הידועות בשם Nozomi ו-Mizuho. עליה על רכבות אלו כרוכה בתוספת תשלום שבין 4,000 ו-8,000 יין, תלוי במרחק הנסיעה.

כמה עולה כרטיס JR?

עד לא מזמן (סוף ספטמבר 23׳) דיברנו על טווחי מחירים שבין 230$ לכרטיס 7 ימים, 250$ ל-14 ימים ו-$450 ל-21 ימים. מחירים שווים לכל נפש. ​

אלא שחברת הרכבות הלאומית של יפן הכריזה באוקטובר 23׳ על עליה במחירי כל כרטיסי ה-JR הכלל ארציים. העליה היא של עשרות אחוזים, והיא לחלוטין משנה את כללי המשחק בכל הקשור לתחבורה ביפן עבור תיירים.


כך למשל, כרטיס רכבות ל-7 ימים עולה כ-$350 לאחר עליית המחירים (כ-70% יקר יותר). כך גם כרטיסי ה-14 וה-21 יום שעלותם כ-$590 ו-$700 דולרים בהתאמה. 

האם משתלם לי לרכוש כרטיס JR?

בעבר, שתי נסיעות בינעירוניות ארוכות הצדיקו רכישה של כרטיס כזה. כך לדוגמא, כרטיס נסיעה ברכבת בין טוקיו לקיוטו עולה בסביבות ה-100 דולר לאדם. אבל בהמשך לפסקאות הקודמות אתם מבינים שמידת הכלכליות של הכרטיס כבר בכלל לא בטוחה.

 

אם תרצו לקבל אומדן על כמה שווה (או לא שווה) לכם להזמין כרטיס רכבות, אתם מוזמנים לעשות שימוש במחשבון השימושי הזה בו תוכלו להזין את מסלול הטיול שלכם ולבצע השוואה בין מחירי כרטיסי נסיעה בודדים לעומת מחירו של כרטיס JR חד, דו או תלת שבועי.

איזה כרטיס מתאים לי? איפה כדאי לרכוש את הכרטיס? ואיך מפעילים ומשתמשים בו? 

 

על כל השאלות האלו ועל עוד שאלות חשובות רבות נוספות ענינו במדריך המקיף המצורף מטה.

למדריך המלא על כרטיס ה-JR Pass >>

שינקנסן ביפן

מדריך זמן יפן ימליץ על כרטיסי נסיעה משתלמים ויצייד אתכם בכל המידע התחבורתי הרלוונטי לטיול הקרוב שלכם ביפן, כולל הוראות התניידות מפורטות בין נקודות העניין.

כרטיס IC

מה זה כרטיס IC?

כרטיס ic

כרטיס ה-IC הוא כרטיס נסיעות נטען לשימוש באמצעי תחבורה ביפן. במילים אחרות, ממש כמו ה״רב קו״ שלנו, טוענים כסף לכרטיס - ומשתמשים בו כאוות נפשכם. הכרטיס יהיה שימושי עבור נסיעות בקווי תחבורה תוך עירוניים, בהם השימוש בכרטיסי הרכבת של חברת JR אינו אפשרי (למעט מס׳ מצומצם של מקרים).

הכרטיס תקף עבור נסיעות ברכבות (כולל מטרו, רכבות פרטיות, רכבות JR), אוטובוסים, ואפילו רכבלים, מעבורות וכו׳.

כרטיסי ה-IC מגיעים במגוון שמות וסוגים (בהתאם למקום ההנפקה) אך תוכלו להשתמש בכל אחד מהם בכל רחבי יפן ובכל אמצעי תחבורה, במנותק איפה הנפקתם אותם. כמה שמות של כרטיסי IC מפורסמים הם למשל Pasmo, Suica, ו-Icoca. 

למה כדאי להשתמש בכרטיס IC?

​היתרונות בשימוש בכרטיס כזה הם רבים. בין השאר:

  • הוא חוסך לכם את הצורך לרכוש כרטיסים לפני כל עליה לרכבת (או לפני הירידה מהאוטובוס) ולהסתבך עם חישוב עלות הנסיעה או ספירת המזומנים.

  • הוא חוסך לכם זמן, שכן אם יש לכם אותו לא תצטרכו לעמוד כל פעם מחדש בתור מול מכונות הכרטיסים המסורבלות שבתחנות.

  • הוא מאפשר גמישות מרבית בטיול, שכן אם תרצו תוכלו לשנות את מסלול הנסיעה שלכם בכל שלב ולרדת בתחנה בה לא תכננתם לרדת, בלי לדאוג אם קניתם כרטיס נסיעה בסכום שאיננו מתאים. 

  • הוא מאפשר מעקב קל ומדויק על כמות הכסף שאתם מוציאים על תחבורה ציבורית בטיול.

  • ולבסוף, כמו שכבר ציינו, תוכלו להשתמש בכרטיס במגוון הזדמנויות נוספות מלבד נסיעה בתחבורה ציבורית. ​

מתי אי אפשר להשתמש בכרטיס IC?

  • בתחבורה ציבורית באזורים המרוחקים ושכוחי האל ביפן, מהסיבה הפשוטה שהטכנולוגיה לא הגיעה לשם. במצב כזה, כמובן, תצטרכו לשלם במזומן.

  • יש אזורים מעטים שמקבלים כרטיס נסיעה נטען מסוג אחד ולא אחר.

  • ניתן, תיאורתית, לשלם באמצעות כרטיס נטען על נסיעות בשינקנסן ("רכבות קליע") וברכבות האקספרס, אך הדבר דורש קצת עבודה מסביב: רישום הכרטיס, שינוי הייעוד שלו, וכו׳. חלק מהתהליכים ניתנים לביצוע רק אונליין ורק ביפנית, ולכן מומלץ להימנע מההרפתקה. 

  • לא ניתן להשתמש בכרטיס IC בקווי תחבורה מיוחדים אחרים שדורשים כרטיסים ייעודיים, כמו כרטיס הנסיעות הדו-יומי של האקונה, כרטיסי אוטובוסים מהירים בין עירוניים, או כרטיסי עליה לרכבל.

איזה כרטיס IC כדאי להנפיק?

בשל מחסור עולמי ברכיבי אלקטרוניקה, החליטו שתי מנפיקות כרטיסי ה-IC העיקריות ביפן - פאסמו (Pasmo) וסויקה (Suica) - להפסיק את ייצור והפצת כרטיסי ה-IC בתצורתם עד כה.

תיירים המגיעים ליפן יוכלו כעת לרכוש שני סוגי כרטיסי IC מיוחדים של החברות הנ״ל המיועדים במיוחד לתיירים: Welcome Suica ו-Pasmo Passport. כרטיסים אלו תקפים ל-28 יום בלבד ולא דורשים תשלום פיקדון - מה שמאפשר לכם להימנע מהצורך להזדכות על הכרטיס לפני חזרתכם ארצה.

כרגע אלו הם כרטיסי ה-IC הפיזיים היחידים הנמכרים ביפן, ואנחנו ממליצים לרכוש ולהשתמש בהם.

בניגוד לעבר, לא תוכלו לקבל סכומי כסף לא מנוצלים שנשארו בכרטיסים אלו ביום עזיבתכם. 

איפה מנפיקים את הכרטיסים?

כרטיס Welcome Suica - במשרדים או במכונות האוטומאטיות שבשדה התעופה האנדה.

כרטיס Pasmo Passport - במשרדים או במכונות האוטומאטיות שבמגוון תחנות רכבת ברחבי טוקיו.
 

איך טוענים ומשתמשים בכרטיס IC?

אין פשוט מכך. בקצרה - ניגשים לאחת ממכונות רכישת כרטיסי הרכבת שבתחנות ועוקבים אחר ההוראות שבמסך כדי לטעון סכומי כסף נוספים - בין אם במזומן או באשראי. ניתן לעשות זאת גם ישירות מול פקידי הקבלה במשרדי הכרטיסים שבתחנות הרכבת. 

למדריך המלא על כרטיס ה-IC >>

השכרת רכב ביפן

השכרת רכב ביפן

טיול היברידי, המשלב נסיעות בתחבורה ציבורית וברכב שכור, יאפשר לכם להנות מאזורים ביפן אליהם קשה (ולעתים כמעט בלתי אפשרי) להגיע ברכבות ובאוטובוסים. אם אתם מבקרים בארץ בפעם הראשונה, נמליץ ככלל אצבע להתייחס לטיול ביפן כטיול רכבות, כשרכב שכור יכול לשמש אתכם בנקודות אסטרטגיות לאורך הטיול למשך מספר ימים בכל פעם.

 

המבקרים ביפן בטיול שני או שלישי כבר יכולים להתחיל להתייחס לרכב כאמצעי התניידות מרכזי אף יותר, במיוחד אם אתם מתכננים להגיע למקומות נידחים ופחות נגישים כמו האי הצפוני הוקאידו, האי קיושו או האי שיקוקו.

הנה כמה טיפים הקשורים להשכרת רכב ביפן ולנהיגה בו.

  • זכרו כי ביפן נוהגים בצד השמאלי של הכביש. אם לא עשיתם זאת בעבר כדאי לקחת זאת בחשבון, אם כי על פי רוב מתרגלים לעניין תוך כמה דקות.

  • לפני צאתכם ליפן, דאגו להנפיק רשיון נהיגה בינלאומי באחת מחנויות האופטיקה (עניין של כמה שקלים). שימו לב: חובה לוודא שתאריך תפוגת הרשיון הבינלאומי בו אתם מחזיקים יהיה קצר משנה (קשור לבירוקרטיה יפנית מעצבנת).

  • עלויות השכרת הרכב משתנות בהתאם למיקום האיסוף וההחזרה שלו, אך בד״כ הן סבירות למדי בהשוואה ליעדי טיול אחרים. בנוסף לעלויות ההשכרה, יש לקחת בחשבון הוצאות שוטפות נוספות כגון דמי ביטוח, תשלומי אגרה עבור נסיעה בכבישים המהירים (סכומים שיכולים להצטבר די מהר), עלויות דלק וחניה.

  • בעת ביצוע הזמנה להשכרת רכב תוכלו על פי רוב לבחור אם תרצו גם לשריין גם שימוש בכרטיס אגרה אלקטרוני (ETC - Electronic Toll Collection) שיאפשר לכם לעבור דרך שערי האגרה בכבישים המהירים בלי לעצור ולבצע את התשלום באופן ידני בכל פעם. את סכום האגרות שנצברו בכרטיס תוכלו לשלם בעת החזרת הרכב לסוכנות. פשוט וקל.

  • אם אתם מתכננים מספר רב של נסיעות בכבישי אגרה, כדאי לדעת כי סוכנויות הרכב מוכרות לעתים כרטיסי ETC טעונים במגוון תוכניות, שיאפשרו לכם לעלות על כבישים מהירים באזורים מסוימים ללא הגבלה, בעלות קבועה ומשתלמת. עוד על כך תוכלו לקרוא כאן.

  • חברות מומלצות להשכרת רכב ביפן כוללות את טויוטה וניסאן. טויוטה באופן ספציפי מאפשרת לאסוף את הרכב בנקודה אחת ולהחזירה בנקודה אחרת (כרוך בתוספת תשלום) וההזמנה פשוטה וקלה.

5. אוכל ביפן

אחד מהנדבכים המרגשים ביותר שעוטפים את הטיול כולו הוא החוויה הקולינרית ביפן, שמהווה הרפתקה של ממש, הן לשמרנים והן לאמיצים יותר, בין אם מדובר במסעדת מישלן או בארוחה לחימום במיקרו מהקונביני הקרוב למלונכם. 

המדריכים בחלק זה נועדו להנחות אתכם בנבכי הקולינריה היפנית ולהפגיש אתכם עם כמה מהמאכלים היפניים המזוהים ביותר עם הארץ. כמו כן, ניגע בתרבות המסעדות והאתיקה סביב השולחן, ונציע מידע פרקטי עבור השומרים על דיאטה צמחונית או טבעונית.

אוכל ביפן

מראמן, דרך קובה-ביף ועד סושי: מדריך למטבח היפני

מגיעים ליפן ועדיין לא סגורים על ההבדל בין סובה לאודון? מתים על אוכל יפני אבל רוצים לגוון קצת את הבחירות שלכם? היכנסו למדריך הייעודי שבנינו למטבח היפני ולמדו את כל מה שאתם צריכים לדעת כדי לשרוד את תפריטי המסעדות ביפן.

למדריך המלא למטבח היפני >>

מדריך למטבח

אוכל כשר ביפן

המנעד שסביבו נע המושג ״כשר״ הוא רחב למדי - מאנשים שפשוט נמנעים מלאכול חזיר ופירות ים, ועד כאלו שמתעקשים על חותמת כשרות ספציפית. מבלי להיכנס לדקויות הטיעונים לכאן ולכאן, אספנו לכם רשימה של כמה טיפים לבחון טרם נסיעתכם ליפן.

 

אם הנושא חשוב לכם, מומלץ בחום להתייעץ עם הרבנים בבתי חב״ד שיתנו לכם טיפים מועילים ויכוונו אתכם מה כדאי לעשות בהתאם להשקפת עולמכם.

אוכל כשר
  • אכלו בבתי חב״ד ובמסעדות חב״ד: כפי שציינו מעלה, בתי חב״ד מקיימים ארוחות שישי, שבת וחג וחלקם מוכרים אוכל כשר לאיסוף או למשלוח וכן מצרכים כשרים בהם תוכלו להצטייד להמשך הטיול שלכם. שני בתי חב״ד בטוקיו מפעילים מסעדות כשרות - ״המקום של חנה״ (Channa's Place) ו״כשר דליקה״ (Kosher Delica).

פרטי קשר

בהנהלת

עיר

הרב מנדי וחנה סודקביץ׳

טלפון:  81-3-5789-2846+

אתר אינטרנט

מייל: rabbi@chabad.jp

חב״ד טוקיו

הרב בנימין ואפרת אדרי

טלפון: 03-37727707; נייד: 090-36837707; מחוץ ליפן: 1-212-561-59-69+

אתר אינטרנט

מייל: chabadtokyo@gmail.com

חב״ד טוקיו

הרב דוד וחיה פוזנר

:טלפון: 1-212-561-5969+ (מחוץ ליפן), 075-751-7707 (מיפן); נייד: 090-3684-7707

אתר אינטרנט

מייל: chabadkyoto@gmail.com 

חב״ד קיוטו

הרב שמוליק ובתיה וישצקי

טלפון: 81-90-8482-4770+

עמוד פייסבוק

מייל: vshmulik770@gmail.com

חב״ד קובה

הרב שלום ורחלי ויספיש

  +טלפון: 81-80-4344-1770

אתר אינטרנט

מייל: rabbi@jewishtakayama.com

חב״ד טאקאיאמה (נסגר עד להודעה חדשה)

  • הביאו אוכל מהארץ: אלא אם תרצו לבלות את רוב הטיול שלכם סביב בתי החב״ד, כנראה שלא תצליחו להימנע מלהביא איתכם לפחות כמות מינימלית של אוכל מהבית בישראל. שימורים, לחם, מנות חמות, חטיפים, רטבים - כל דבר שהוא משביע וקל-משקל יעשה את העבודה.

  • קנו בסופר ובשלו בעצמכם: עבור רוב המוצרים בסופר, גם התמימים ביותר למראה, אין דרך וודאית לדעת אם הם אכן עומדים בהגדרות הסובייקטיביות שלכם ל״כשר״. הדבר נכון במיוחד ביפן, שחוץ מהעובדה שרשימת הרכיבים על המוצרים כתובה כמעט תמיד רק ביפנית, הרבה פעמים מתחבאים מאחורי שמות ערטילאיים כמו ״חומרי טעם וריח״ או ״חומרים משמרים״ רכיבים שאינם כשרים.

דרכי ואמצעי היצור של מוצרים מקומיים לעולם אינם עומדים בסטנדרט כשרות כזה או אחר, וייתכן כי כלים ומכונות בהם השתמשו להכנת מוצרים שלא כוללים רכיבים ״בעיתיים״, שימשו גם בפס יצור שכלל שימוש ברוטב צדפות, או רוטב סרטנים, לדוגמה. אין לדעת.

מה בכל זאת אפשר לקנות בסופר? ובכן, תמיד אפשר להיצמד למה שכשר בכל מקום, לא משנה איפה אתם נמצאים: פירות וירקות טריים, אגוזים ופיצוחים בקליפתם, קטניות ודגנים לא מעובדים, פסטה יבשה (שהוכנה מקמח ומים בלבד), קמח, ביצים ועוד. רשימה מלאה ושימושית תוכלו למצוא כאן

  • מסעדות ישראליות (ללא הכשר): מלבד מסעדות חב״ד הכשרות, פועלות בערים הגדולות ביפן כמה מסעדות ישראליות שעובדות ללא תעודת הכשר, אך נוטות להשתמש במוצרים מיובאים מישראל. למי שמקפיד, כדאי כמובן להתקשר ולברר מראש פרטים שעשויים להיות חשובים לכם.

פרטי קשר

שם המסעדה

כתובת

טלפון: 81-339485333+

אתר אינטרנט

״שמיים״ (טוקיו)

כתובת

טלפון: 81-354242990+

אתר אינטרנט

״טעים״ (טוקיו)

  • מסעדות טבעוניות וצמחוניות: אם אתם נמצאים בצד המחמיר פחות על הסקאלה, מסעדות טבעוניות וצמחוניות (בהן גם מסעדות בישול בודהיסטי - ״שוג׳ין ריורי״) הן אופציה נהדרת שכן אתם נמנעים מיידית מחשיפה לבשר ופירות-ים.

במסעדות תמצאו מגוון פרשנויות לשילובים האפשריים שבין ירקות טריים, אורז, טופו ומרקים. שימו לב כי רוב המסעדות לא יחתמו לכם ב-100% שמנה כזו או אחרת לא מכילה איזה רכיב זניח לא-כשר כזה או אחר.

 

כמו כן, פיקוח בבדיקת קטניות מפני הימצאות חרקים, כפי שהכשר דורש, לא קיים אפילו במסעדות בודהיסטיות (שמתיימרות להימנע מפגיעה בכל היצורים החיים, קטנים ככל שיהיו). 

  • מסעדות חלאל: מסעדות חלאל הן עוד אופציה מצוינת במידה שאתם רופפים בכשרות אך מבקשים בכל תוקף להימנע מבשר חזיר, או מהסיכוי שכלי הבישול נגעו בבשר כזה. קיימות לא מעט מסעדות כאלו ביפן, במיוחד בערים הגדולות. תוכלו לזהות אותן בקלות באמצעות לוגו ה״חלאל״ שכתוב בערבית ומופיע בכניסה למסעדות.

 

האנשים הנחמדים בארגון התיירות היפני הלאומי (JNTO) אפילו טרחו והכינו מפה אינטראקטיבית ענקית בה מופיעות מסעדות חלאל רבות, לשימושם של מבקרים מוסלמים (אם כי אנחנו בטוחים שלא יהיה אכפת להם לארח גם סועדים יהודים). בדקו אותה כאן.

למדריך המלא לכשרות ויהדות ביפן >>

צמחונות וטבעונות ביפן

אם אתם צמחונים, שלא לדבר על טבעונים, טיול ביפן שמשלב בתוכו חוויות קולינריות מורכבות יותר מסלט ירקות, בהחלט יכול להישמע כמו משימה מאתגרת. המדריך שלפניכם מאגד כמה המלצות וכללי אצבע להיעזר בהם, לא רק כדי שתצליחו לשרוד כצמחונים או כטבעונים ביפן אלא כדי שתוכלו להנות מהמטבח היפני המצוין, ולגלות פנינים קולינריות שלא רבים מכירים.

צמחונות וטבעונות

ממה להיזהר?

מהדברים הברורים מאליהם כמו בשר, דגים - וגם חלב וביצים אם אתם טבעוניים - אתם כבר יודעים להיזהר לבד. אלא שבנבכי המטבח היפני מסתתר ״רוצח שקט״, כזה שמסתווה היטב ולא משאיר עקבות נראים לעין, כזה שנוכח אפילו במנות התמימות ביותר. הכירו את הדאשי. 

דאשי (dashi) הוא למעשה סוג של ציר לבישול שמשמש כבסיס למאכלים יפניים רבים, והוא זה שמעניק להם את טעם האומאמי (umami) העמוק. ישנם כמה מתכונים לצירי דאשי, כשהנפוצים ביותר מכילים אצות קומבו (kombu), קצואובושי (katsuoboshi, שבבי דג בוניטו מיובשים ומעושנים) ופטריות שיטאקה (shiitake) מיובשות. לעתים קרובות דאשי מכיל גם דגיגי אנשובי או סרדינים קטנים.

 

עכשיו אתם מבינים איפה הבעיה? הדאשי מהווה בסיס לכל כך הרבה מאכלים, רטבים ומרקים במטבח היפני, וללא היכרות מוקדמת ייתכן שלא הייתם חושדים בו אפילו לרגע. אם הוא לא עומד במבחן האתי שלכם, תצטרכו למצוא דרכים להימנע ממנו באופן אקטיבי.

מלבד דאשי, במנות היפניות מככבים לעתים קרובות גם מיני תיבולים ורטבים שמתבססים על ביצים (חיות), דגיגונים קטנטנים ושבבי בוניטו או סרדינים. הם לא מעוררים חשד מיוחד שכן הם משמשים לתיבול, ולא מהווים חלק מהמרכיבים העיקריים שבמנה.

אז מה כן אוכלים?

  • אכלו במסעדות צמחוניות וטבעוניות. זה כנראה ההימור הטוב ביותר שלכם כל עוד אתם נמצאים בערים הגדולות - במיוחד בטוקיו, קיוטו, אוסקה, נגויה ודומותיהן. הסצנה הטבעונית ביפן גדלה מיום ליום בצעדי ענק, ואלפי המסעדות הטבעוניות שבערים יהיו לכם מקלט בטוח שבו תוכלו לבחור בחופשיות מהתפריט מבלי לחשוש. אם רכשתם מאיתנו טיול מותאם אישית, הציצו במפת המסעדות הטבעוניות והצמחוניות שהכנו בשבילכם.

  • אכלו מהמטבח הבודהיסטי. מטבח הבודהיסטי מכונה ביפנית שוג׳ין ריורי (shojin ryori), וארוחות טיפוסיות שלו כוללות אורז, מרק מיסו, ומספר מנות צדדיות המכילות ירקות, טמפורה (ללא ביצה בבלילה!), טופו מטוגן, ועוד. כמו שאתם אולי משערים, מסעדות שוג׳ין ריורי אינן נפוצות במיוחד והן ממוקמות בעיקר במתחמי מקדשים ולעתים גם במרכזי הערים כמסעדות של ממש.

  • בשלו בעצמכם. אופציה קצת פחות ריאלית אם אתם ישנים בבתי מלון, אבל אם לקחתם כמה לילות ב-Airbnb או בהוסטל עם מטבח צמוד, זה אפשרי בהחלט. מעבר לאפשרות לפקח ישירות על כל מצרך שנכנס לכם למנה, תזכו לצאת להרפתקה בסופרמרקט השכונתי וללמוד עוד משהו על חיי היום-יום ביפן (חוויה מומלצת גם ללא-טבעוניים!).

  • פלסו את דרכיכם במסעדות ה״רגילות״. עם קצת תושיה והכנה מוקדמת, יש סיכוי טוב מאוד שתצליחו לצאת שבעים ומרוצים מרוב המסעדות שתיכנסו אליהן, גם בלי תפריט צמחוני/טבעוני מיוחד. היעזרו ברשימה שאספנו לכם בכתבה המלאה וחפשו אותן בתפריט בביקורכם הקרוב במסעדה.

ליתר ביטחון, מומלץ להסתובב עם פתק שהדפסתם מראש או שמרתם על הסמארטפון, שמסביר ביפנית קלה את מצבכם ומגבלותיכם הקולינריות. את הפתק תוכלו להציג למלצרים, שישמחו להצביע לכם על אפשרויות הזמנה שמתאימות לכם. מצאו אותו בכתבה המלאה על צמחונות וטבעונות ביפן.

למדריך המלא לצמחונות וטבעונות ביפן >>

אספנו את כל ההמלצות הקולינריות שלנו וריכזנו אותן בכמה מפות שיגרמו לכם להתחיל לרייר: מאיזאקאיות קטנטנות, דרך כוכי שתיה וסאקה וכלה במסעדות מישלן מפנקות.

6. כסף ביפן

היין (¥,en) הוא המטבע הרשמי ביפן. הוא מגיע בשטרות בערכים של 1,000, 2,000 (נדיר יחסית), 5,000 ו-10,000. כמטבע, מופיע היין בערכים של 1, 5, 10, 50, 100 ו-500. מטבעות זרים לא מתקבלים כאמצעי תשלום ברובם המוחלט של בתי העסק ביפן, למעט בשדות תעופה גדולים, כנהוג בשאר העולם.

כסף ביפן

איך נהוג לשלם ביפן?

  • כסף מזומן: ייתכן ותופתעו לשמוע, אבל יפן היא יעד בו השימוש בכסף מזומן הוא הנפוץ והמקובל ביותר, וככל הנראה הוא יהווה את צורת התשלום העיקרית במהלך הטיול שלכם. הטרנד אמנם משתנה אט-אט, אך באתרים תיירותיים רבים, כולל מוזיאונים, מקדשים וחנויות מקומיות ייתכן ועדיין תתקשו לשלם באמצעים אחרים מלבד כסף מזומן.

איך נהוג לשלם

אנחנו ממליצים לכם להסתובב עם מספיק שטרות שיאפשרו לכם להיכנס לאטרקציות השונות בלי להיות במרדף תמידי אחרי הכספומט הקרוב. ההמלצה מתחזקת במידה ואתם יוצאים מהערים היפניות הגדולות אל יעדים מרוחקים וכפריים יותר באופיים.​

  • כרטיס אשראי: התשלום באשראי אפשרי במרבית בתי העסק בערים הגדולות, כולל חנויות, מסעדות פופולריות, בתי מלון, חנויות נוחות ותחנות רכבת.

  • כרטיס IC: כפי שאתם כבר יודעים, כרטיסי ה״רב הקו״ היפני, כמו ה-Suica וה-ICOCA, הם כרטיסי נסיעות נטענים המשמשים בעיקר עבור אמצעי התחבורה השונים ביפן, כמו רכבות ואוטובוסים. למרבה הנוחות, מספר בתי העסק ונותני השירות המקבלים את כרטיסי ה-IC כאמצעי תשלום הולך וגדל, כולל רוב חנויות הנוחות, רשתות מסעדות מוכרות, מכונות אוטומאטיות ולוקרים. 

  • פתרונות דיגיטליים: כמו בשאר העולם, גם יפן חווה את התרחבות היצע פתרונות התשלום הדיגיטליים. רובם משמשים את המקומיים בלבד (כולל Rakuten, Paypay, Line Pay) אך אמצעי תשלום כדוגמת ה-Apple Pay יכולים לשרת גם תיירים. יחד עם זה, מדובר בנקודה מעט בעייתית ביפן: תשלום מבוסס NFC או קוד QR באמצעות המכשיר הסלולרי הרבה פעמים מתאפשר אך ורק אם הטלפון שלכם נקנה ביפן והוא תומך בתקנים שונים הקשורים לתשלום דיגיטלי. מסיבה זו, לא היינו מסתמכים על פתרונות אלו.

איפה משיגים מזומן ביפן?

אם מתאפשר, כדאי להתארגן מראש בארץ ולהגיע ליפן כשאתם מחזיקים במספיק יין לימים הראשונים. בכל  מקרה, אין שום בעיה להשיג מזומן גם ביפן. 

מזומן ביפן
  • משיכה בכספומט: באופן כללי אנחנו מוצאים שקל יותר למצוא ולהתנהל מול כספומטים מאשר משרדי exchange ביפן, ולכן ממליצים למשוך את הכסף במקום מאשר להסתובב עם סכום דולרים/יורו משמעותי ולקוות להמיר אותו בהפרשי שערים מיטיבים ובעמלות נמוכות.

יחד עם זה, כדאי לקחת בחשבון שלעתים כספומטים ביפן יסרבו לקבל את כרטיס האשראי הזר שלכם. במקרים אחרים תיתקלו בעמלות משיכה (בסכומים שונים), ולכן כדאי להתמקח עם חברת האשראי שלכם ולוודא שאתם מגיעים ליפן כשאתם נהנים לכל הפחות מעמלות המרה נמוכות (בד״כ מדובר ב-1%). כספומטים רבים אחרים מפסיקים לתת שירות בשעות הערב והלילה, וחלקם גם במהלך סוף השבוע - מאוד משונה, אנחנו מסכימים. 

ככלל אצבע, כדאי לחפש את אחד הכספומטים של חברת הדואר הממשלתית (Japan Post) או, ועדיף שכך, את הכספומטים שנמצאים ברוב חנויות הנוחות של חברת 7/11. 

  • חלפני מטבעות: שירותי החלפת כסף בד״כ מנוהלים על ידי שדות תעופה, בנקים, משרדי דואר ורשתות בתי מלון גדולים. כבר מחזיקים בדולר או ביורו? חכו עם ההחלפה עד שתגיעו ליפן - שם המטבעות הללו (ובמיוחד הדולר) מבוקשים במיוחד ולכן, ככל הנראה, תהנו משערי החלפה ידידותיים יותר מאלו שבהם תיתקלו בארץ.
     

תשר (טיפים) ביפן

מתן תשר (טיפ) איננו מנהג מקובל תרבותית ביפן, ולא מצופה מכם להשאיר אותו עבור נותני שירות - לא למלצר במסעדה, לא לנהג המונית ולא לפורטר בבתי המלון. ההפך הוא הנכון - התעקשות יתרה על השארת טיפ עשויה להיתפס כאקט בלתי מנומס בעיניים יפניות.

 

יש כמה יוצאי דופן, כמו למשל מתן תשר למדריכי טיול המסתמכים על התשלום, או בריוקנים (מלונות יפניים מסורתיים) אם השירות כלל אלמנטים אקסלוסיביים מותאמים אישית. במקרים נדירים אלו, מקובל להכניס את התשר למעטפה ולהגיש אותה באופן אישי לצד השני כשאתם אוחזים בה בשתי ידיכם - כדי לבטא את כבודכם.

 

בכל זאת רוצים להביע את הערכתכם ותודתכם לאלו שיעזרו לכם במהלך הטיול? הצטיידו מראש במזכרות ישראליות ייחודיות - בעדיפות לסוג המתכלה - כמו אוכל/ממתקים, שתיה, מוצרים קוסמטיים. עטפו אותן בצורה אסתטית (ביפן החשיבות הניתנת לעטיפה עולה פעמים רבות על חשיבות המתנה עצמה) והגישו אותה לחברים החדשים שלכם. כמה דוגמאות: טחינה, יין, שמן זית, תמרים, פירות יבשים, מוצרי ים המלח…

תשר

אחרית דבר

יכולנו להמשיך לכתוב ולכתוב ולכתוב... אין באמת סוף לכמה מוכנים אפשר להגיע ליפן, וככל שתחקרו יותר - אתם צפויים ליהנות מטיול אדוק, מתוזמן, מגוון ומשמעותי יותר. 

מחקר מקיף, ולו רק בשל הצורך להתמודד עם שמות, מושגים ותרבות טיול שונה כל כך, עשוי לקחת כמה חודשים טובים. יחד עם זה, המידע שריכזנו במדריך זה בורר בצורה מצוינת את העיקר מהטפל, ואנחנו מקווים שהוא חסך לכם לפחות חלק מה״כאב ראש״ הכרוך בתכנון טיול ליפן.

אז קודם כל - תודה רבה שהמשכתם עד כאן, וכל הכבוד! אתם כמה צעדים קרובים יותר לטיול חלומותיכם. 

אם הגעתם למסקנה שהנושא קצת גדול עליכם כרגע, או אם, לחילופין, תרצו תכנון טיול מקצועי, מעודכן, מגוון ומקיף שילווה אתכם מרגע הנחיתה ביפן ועד ההמראה בחזרה לארץ - אל תהססו לבדוק את מדריך זמן יפן או להתייעץ איתנו לגבי תכנון מסלול טיול מותאם אישית.

אז קדימה, לעבודה - גמברימאשו (Ganbarimashou)*! 

*בואו נעשה את זה!

אחרית דבר

זה הזמן ליפן: בואו נבנה לכם הרפתקה.

foote
bottom of page