קורונה ביפן
יפן היא אחת מהמדינות המחמירות בעולם בהתמודדותה עם מגפת הקורונה, ולפיכך תכנון טיול ביפן חייב לקחת בחשבון את כל הנהלים והחוקים המעודכנים ביותר. קראו עוד כדי ללמוד על כניסת תיירים ליפן בעידן הקורונה, על מצב התחלואה בה וכיצד היא צפויה להשפיע על הטיול העתידי שלכם.
מידע למטייל > קורונה ביפן
יפן היא אחת מהמדינות המחמירות ביותר בעולם בכל הנוגע למדיניות הכניסה והיציאה ממנה בתקופת הקורונה, ואחת מהאחרונות בעולם לפתוח את שעריה לתיירות.
נכון לכתיבת שורות אלו (28 באוגוסט, 2023), הכניסה בשערי יפן אפשרית לתיירים במסגרת עצמאית (וכמובן שבמסגרת טיול מאורגן) והוסרו מכסות הכניסה לתיירים או דרישתם להוצאת ויזה, הצגת תעודות החיסון או ביצוע בדיקות קורונה שלילית בעת הכניסה בשערי יפן. נכון לשעה זו, אין כל מגבלה או פרוצדורה מיוחדת בכניסת ישראלים ליפן.
כניסת תיירים ליפן
תחלואת קורונה ביפן
מצב תחלואת נגיף הקורונה נכון ל-22 באוקטובר, 2022
מספר חולים מאומתים עד כה: 21,960,404 מליון; מספר מתים: 46,230 (מקור).
חוסנו לפחות פעם אחת: 103,586,806 מליון (82.3% מהאוכלוסיה)
מה מצב התחלואה ביפן?
עם פרוץ מגפת הקורונה אי-שם בתחילת 2020, נראה היה שיפן היטיבה להתמודד עם בלימתה. ביולי אפילו הכריזה הממשלה על קמפיין מיוחד בשם ״Go To Travel״ במטרה לעורר את תיירות הפנים הדועכת ולתמוך בה, אחרי חודשים של שיתוק מתמשך. כחלק מהקמפיין, התחייבה המדינה להשתתף בכיסוי של 35% מעלויות הלינה והתחבורה של המטיילים היפנים, אך לרוע המזל הוא נעצר בדצמבר 2020 בשל עליה חדה בתחלואת הקורונה באוכלוסיה. באותו חודש, עברה יפן את סין במספר החולים המאומתים שלה ובמספר המתים מתוכם.
ולמרות זאת, כשלוקחים בחשבון את העובדה שאוכלוסיית יפן מונה כ-126 מיליון איש, מבינים שמדובר במספר נמוך למדי. הטענה מתחזקת אף יותר, אם חושבים על כך שהחברה היפנית מוגדרת ״חברה מזדקנת״ ובה כ-30% מהאזרחים הם בני יותר מ-65, כלומר חברה שבה שיעור ניכר מהאוכלוסיה נמצא בסיכון גבוה.
הנחיות ומגבלות קורונה ביפן
אילו הנחיות התנהגות תקפות ביפן בתקופת הקורונה?
בשל מגבלות חוקתיות שונות, ממשלת יפן אינה נעזרת בסגרים או בעוצרים זמניים או קבועים כדי למנוע את התפשטות המגפה בקרב אוכלוסייתה, ואכיפה ממשית על הימצאות במרחב הציבורי כפי שהתקיימה בישראל ובמדינות נוספות (בדמות מתן קנסות, למשל) לא קיימת ביפן. במקום זאת, המדינה מפרסמת הוראות התנהגות ומגבלות לאזורים שונים, ומבקשת מהאוכלוסיה לשתף פעולה - לטובתם הפרטית של האזרחים ולטובת הכלל. ייתכן שזה נשמע לכם קצת נאיבי, אך למרבה ההפתעה (וכמו בהרבה סיטואציות אחרות) במרבית המקרים האוכלוסיה היפנית משתפת פעולה בצורה מלאה עם המלצות הממשלה, מתוך ערבות הדדית והתחשבות בזולת - ויש לכך תוצאות מעודדות.
יפן כבר הכריזה בעבר מספר פעמים על כמה מתוך 47 המחוזות שלה כאזורים שבהם מתקיים מצב חירום ממשי. מדובר במחוזות שבהם מקדם ההדבקה גבוה במיוחד ביחס לשאר המדינה, בד״כ בתוך ערים גדולות וצפופות. עדכונים לגבי קיומו או אי-קיומו של מצב חירום ופירוט לגבי המחוזות שמושפעים מכך, תוכלו למצוא בראש העמוד תחת הכותרת "עדכונים וחדשות".
במחוזות המוגדרים תחת "מצב חירום" האזרחים מתבקשים להימנע מלהתקהל במרחבים הציבוריים. מסעדות, בארים, חנויות ושאר אתרי בילוי התבקשו לקצר את שעות הפעילות שלהם - בתמורה לפיצוי שיקבלו מקופת המדינה. המחוזות המוכרזים תחת מצב חירום יצטרפו לשאר המחוזות ה״ירוקים״ ביפן כשרמת התחלואה בהם תרד במידה מספקת. אז, עסקים, מסעדות ופאבים יחזרו לפעול כרגיל.
איך מקובל להתנהג ברחוב ובתחבורה הציבורית?
ההנחיות ביפן הנוגעות להימצאות במרחב הציבורי מתבססות על ססמת ״שלושת ה-c״ (The Three Cs) או ביפנית - Mittsu no Mitsu (משחק מילים שמשמעותו ״שלוש הקירבות״) המונה שלושה גורמים מרכזיים שתורמים לגידול בתחלואת הקורונה: 1. חללים סגורים עם אוורור לא מספק; 2. אזורים צפופים בהם הרבה אנשים; 3. מצבים שמתאפיינים בקרבה פיזית, כמו שיחות אישיות קרובות. תושבי יפן מתבקשים להימנע ככל האפשר מסיטואציות שמתאפיינות באחד או יותר מהגורמים הללו, אך כפי שכבר נאמר, אין לממשלה דרך לאכוף את קיום ההנחיות.
כמו בישראל ובשאר העולם, יפן נערכה במהירות להתאים את המרחב הציבורי לתנועת בני אדם בתקופה מאתגרת כמו זו. במובן מסוים, ניתן לומר שהקפיצה המנטאלית שהיפנים היו צריכים לעבור בהתמודדותם עם הנגיף הייתה קטנה מזו שעברו המערביים: הנוהג לעטות מסיכה ביום-יום (ובמיוחד בחורף ובתקופות בהן נגיפים כמו שפעת נפוצים יותר) קיים ביפן כבר עשורים רבים, ושמירה על ריחוק חברתי (קידה במקום לחיצת יד, כבוד למרחב האישי) הם קודים תרבותיים ונימוסיים שהיפנים חיים לפיהם מימים ימימה. בתקופת הקורונה, מן הסתם, נטמעו הרגלים אלו אף יותר בקרב האוכלוסיה כולה, והוחלו על מצבים רבים יותר.
מאז התפרצות המגפה מתבקשים תושבי יפן לעטות מסיכות במקומות סגורים, בתחבורה ציבורית וכן במקומות פתוחים הומים מאדם (כמו רחובות עמוסים, מרכזי קניות וכו׳). עטיית מסיכה לא נדרשת במקומות פתוחים בהם ניתן לשמור על ריחוק חברתי בצורה מספקת. כמו בארץ, המרחק האופטימלי שנקבע לשמירה מאנשים אחרים בעת שעושים קניות או עומדים בתור הוא שני מטרים, וחנויות רבות הדביקו על הרצפה את סימוני המרחק המומלצים. בכניסה לבתי עסק רבים מוצב מד-חום למדידת הלקוחות, ואלו עם טמפרטורת גוף שעולה על 37.5 יתבקשו שלא להיכנס. בכניסה וביציאה מחנויות וממרכזי קניות, מתחנות רכבת וממסעדות מוצבים מתקנים לחיטוי ידיים. עובדי תחנות התחבורה הציבורית והקניונים תוגברו, והם דואגים לחטא ולנקות מספר רב של פעמים בכל יום אזורים ומשטחים בהם אנשים נוגעים - כמו כפתורים, מעקות, ידיות וכו׳. יפן היא אומה שאוהבת להשתמש בכסף מזומן, אבל ימי הקורונה הבהירו היטב את היתרונות הגלומים בכרטיסי IC Card נטענים, בהם ניתן להשתמש בתחבורה הציבורית אך גם בבתי עסק רבים אחרים.
קורונה והמרחב הציבורי ביפן
האם יש שינויים בפעילותם של אתרי תיירות, פסטיבלים ואירועים?
בחודשים הראשונים שלאחר פרוץ הקורונה אתרים תיירותיים רבים סגרו את שעריהם לחלוטין, עד שהמצב התבהר והוגדרו נהלים שאפשרו את המשך פעילותם במינימום סיכון. כיום, מרבית האתרים התיירותיים כמו מוזיאונים, פארקים ומקדשים חזרו לפעילות רגילה, אך המבקרים בהם מתבקשים לשמור על הנחיות הריחוק החברתי, מדידת חום ועטיית מסיכה. חלק מהאתרים התיירותיים חזרו לפעילות במתכונות מצומצמות שכוללות זמני פתיחה קצרים יותר ומגבלות על מספר האנשים שיכולים להימצא באתר בכל רגע נתון. חלק מהמקומות גם החלו במכירת כרטיסי כניסה דרך האינטרנט התקפים לתאריכים ולשעות ספציפיות, כאמצעי יעיל לפיקוח על כמות המבקרים ואיסוף פרטי הקשר שלהם. לכשתתאפשר שוב כניסת תיירים ליפן, יהיה הכרחי מבחינתכם לבדוק מראש שינויים הקשורים לנגיף הקורונה ולהיערך בהקדם.
אתרים תיירותיים והקורונה ביפן
מרגישים לא טוב?
יפן נהנית מאחת ממערכות הרפואה הטובות ביותר בעולם, כך שבמידה שתזדקקו לטיפול רפואי כלשהו במהלך הטיול שלכם - אתם יכולים לדעת כבר עכשיו שאתם בידיים טובות. ביטוח רפואי טוב מהארץ יתן לכם את השקט הנפשי לטייל בחופשיות ולדעת שתקבלו את הטיפול הרפואי הטוב ביותר, אם תצטרכו אותו.
ארגון התיירות הלאומי של יפן מפעיל קו חם לתיירים לייעוץ במגוון נושאים, כולל מגפת הקורונה, הפעיל 24 שעות ביממה, 365 ימים בשנה (גם באנגלית). במקרי חירום ניתן להשתמש בצ׳אט-בוט ייעודי.
מיפן: 050-3816-2787
מחוץ ליפן: 81-50-3816-2787+
הישארו מעודכנים
אנו משתדלים לעדכן את הפרטים שבעמוד זה ובמדריך לתכנון טיול עצמאי ליפן בתדירות גבוהה. בכל מקרה, תמיד מומלץ להיעזר במקורות אינטרנטיים כדי לקבל תמונת מצב עדכנית טרם נסיעתכם העתידית ליפן. מומלץ להישאר מעודכנים גם במהלך הטיול עצמו וכך להימנע במידת האפשר ממצבים בלתי צפויים.
-
חשבון הטוויטר של JapanSafeTravel (גם כן מופעל ע״י ה-JNTO) ובו עדכונים שוטפים הקשורים לקורונה, אזהרות מזג אוויר ודיווחים הקשורים לשינויים משמעותיים בתחבורה ציבורית.
-
אתר המוקדש כולו למצב הקורונה ביפן, כולל מידע עדכני בזמן אמת על מספר הנדבקים, המחלימים והמתים עם חלוקה למחוזות ספציפיים.